Kuda ide Zastava

Categories AutomobiliPosted on

Juče se po ko zna koji put oglasio sindikat kragujevačke Zastave, koja je sada pod kapom Fiata, a u vezi kašnjenja aktivnosti italijanskog partnera, po predviđenom planu. A u saopštenju naglašavaju da neće uklanjati i prodavati stare proizvodne linije za naša nacionalna vozila sve dok Fiat ne instalira nove linije.

Ovo preuzimanje Zastave desilo se nekako u najnezgodniej vreme globalne krize koja je, čini se, najviše pogođena. Drastičan pad prodaje u drugoj polovini godine (recimo, u Hrvatskoj 28%, kdo nas između 20 i 30%, dok je najugroženija Španija sa padom prodaje od čak 48%) proizveo je ogromne zalihe i lagere tako da neki proizvođači ne znaju više gde da parkiraju novoproizvedena vozila, ta da ponegde imamo i akcije tipa "platiš jedan – dobiješ dva".

Slična situacija je i u Fiat grupaciji koja zapošljava 48.000 radnika, u okviru kojih je i ovih naših 2.800, baš zbog smanjenja podražnje odlučila se na kolektivni jednomesečni prinudi odmor. Stoga, u Zastavi ne trebaju da se čude, iako kubure poslednjih 20 godina, ušli su u stanje "i od goreg ima gore".

Ipak, prema poslednjim informacijama, koje još nisu doprle do kragujevačkog sindikata, Fiat trenutno zagovara evropsko spajanje sa francuskom PSA/Peugeot-Citroen grupom. Po dramatičnim izjavama Fiat CEO Serđa Markjonea "merdžovanje" je jedini put preživljavanja za Fiat, inače dobro uzdrman ranijim krizama iz kojih su se ipak izvukli.

Ima nade, a rešenje je svakako u ukrupnjavanju, spanjenju troškova razvoja i proizvodnji manjih, jeftinijih i ekonomičnijih vozila (downsizing of existing automobile categories), što je već viđen odgovor na sličnu ali po prirodi u uzrocima drugačiju energetsku krizu s početka sedamdesetih.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *