Koliko košta USABILITY optimizacija?

Categories IA-UI-HCI, Web produkcijaPosted on

Iako velika većina agencija za web produkciju ne prezentuje cene svojih usluga i proizvoda, neke od njih daju okvirne cifre. Vrlo ozbiljna i referentna čikaška agencija 37signals koju vodi web guru Jason Fried, bar daje okvirne cene svojih usluga koje su, za naše uslove, iznenađujuće visoke.

  • Refine – revizija i ispravljenje manjih neispravnosti – od $7.500 (1-3 meseca)
  • Redesign – redizajn postojećeg rešenja – od $10.000 (2-4 meseca)
  • New site – izrada potpuno novog sajta – od $15.000 (2-6 meseci)

Ali dali li je to tako? Da li su ove cene previsoke ili su zasnovane na tačnoj kalkulaciji troškova i visine benefita po klijenta? S obzirom na broj klijenata, ove cene izgleda da su sasvim odgovarajuće. Interesantno je da se cena za uslugu Usability optimizacije kreće od 7.500 $ do čitavih 25.000 $, cena za uslugu koja kod nas ne da nije na ceni, već se o njoj ni ne razmišlja.

Please follow and like us:

5 comments

  1. Meni je ovo iznenađujuće malo. Zapravo čudno mi je da mesec dana konsultantskih usluga jedne od najboljih firmi kada je optimizacija internet servisa u pitanju košta 2500-5000 USD. Ako se primeti da po izveštajima njihovi klijenti tim uslugama neretko uvećavaju svoj profit za dvocifreni procenat, ili izveštaji ili ove cene nisu baš sasvim tačne.

    Kada govorimo o cenama u Srbiji, treba imati u vidu veličinu tržišta. Pomenuta kompanija radi za elitu američkog tržišta. Ako se to realno uporedi, slična usluga u Srbiji ne bi trebala da vredi ni za kiflu.

  2. Hvala, dobar usability za reklame, ali loš po sadržaj, promakao mi je datum iznad naslova. Šta više probao sam na 37signals da pronađem brojke pre komentarisanja, ali sam rano odustao misleći da si sa strane povukao već neki izvor ;)

  3. Veliki problem koji vidim je: gdje počinje usability, gdje user-experience, gdje je conversion optimization, a gdje landing page optimization. Isto tako, koliko je velika stranica? Da li ide kompletan redizajn ili ide samo dio. U kojim fazama…Mislim da je glupo promatrati sve to samo za sebe. (a nisam se ni dotakao SEO-a, AdWordsa i svega ostalog).

Comments are closed.