Kočnica razvoja Interneta u Srbiji

Categories InternetPosted on

Pre tačno godinu dana imali smo problem sa aktima “Velikog brata” koji smo već nekako rešili. Početak godine brojnim malim, lokalnim Internet servis provajderima (ISP) koji uglavnom pružaju uslugu bežičnog pristupa Internetu, RATEL je zadao velike glavobolje u vidu novog nameta na bazne stanice.

Svim Wireless internet provajderima RATEL je posalo dopis da moraju da plate naknadu za korišćenje frekvencija koje su javno dobro u iznosu od 50 hiljada dinara! Pominjani spektar 2.4 je toliko zagušen da je uslugu pružanja bežičnog pristupa Internetu jedino moguće pružanje usluge ukoliko se postavi veliki broj baznih stanica.

Opet, to i ne bi bio neki problem da ISP-ovi imaju veliki broj korisnika, ali nasuprot ovome, kako uslugu pružaju na vangradskoj razuđenoj teritoriji, uglavnom u ruralnim predelima,  imaju veoma malo korisnika tako da je naknada od 50 hiljada dinara po baznoj stanici ekonomski neodrživa – što će direktno dovesti do GAŠENJA velikog broja malih ISP-a a time i uskraćivanja pristupa Internetu većem broju građana iz uglavnom nerazvijenih sredina.

S obzirom da na da izveštaj poput “State of the Internet” ukazuju da je Srbija na začelju tehnološke liste, rekao bih da je ovaj namet direktno uperen protiv razvoja Interneta u Srbiji.

Umesto nameta, RATEL bi trebao da, kao u poljoprivredi, subvencioniše razvoj i recimo plaća provajderima  nabavku baznih stanica. i time direktno utiče na razvoj Interneta u Srbiji razbijanje telekomunikacionih monopola.

Dodatno pojašnjenje problema možete pronaći u prilogu TV B92:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *