“Knjige su opet u modi”

Categories Kultura, SvakodnevnicaPosted on

Pod ovim geslom kompanija Novosti pokrenula je akciju podele/prodaje knjiga uz svaki primerak ovog dnevnog lista. Za početak, juče je uz svaki primerak Novosti besplatno (free – jedna od najzastupljenijih reči kod pretraživanja Interneta) deljena knjiga proslavljenog Umberta Eka “Ime Ruže” ( Il nome della rosa), i to u zadivljujućem tiražu od 300.000 knjiga (ako je verovati izdavačima) što je ovo delo svrstalo u najveći srpski “bestseler”.

Bukvalno za pola sata, još u ranim jutarnjim satima, ceo tiraž je planuo, a redovi (kao ranije za hleb) su ponovo aktuelizovani. Da li je u pitanju “glad za kulturom” ili je i ova hlabuka vezana za onu narodnu “što je džabe i Bogu je drago” pa će većina knjiga završiti kao podupirači i “skupljači prašine”, ili ne daj Bože – kao sredstvo za potpalu. Inače, vrednost ovog svojevrsnog poklona je čitavih 900.000 EUR.

Zanimljivo, ista akcija je pokrenuta i u Hrvatskoj, gde je sprovodi “Jutarnji list”, a još zanimljivije je to da se za početak radi o istoj knjizi istog autora (Ime ruže), i to iste grafičke opreme. Izgleda da ova “kulturna kontrarevolucija” opet dolazi spolja. Da smo mi na ovim prostorima ponovo u centru neke svetske zavere?

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *