Kako da ispratite eksterne linkove i odredite njihov kvalitet za vaš web sajt?

Categories Društvene mreže, Internet marketing, Web produkcijaPosted on

Praćenje i monitoring spoljnih linkova ka vašem sajtu omogućava da odredite izvore saobraćaja (sa drugih sajtova i posebno socijalnih medija, foruma, IM, emalova), te njihov kvalitet, a u krajnjoj instanci kao posledicu da podešvanjima povećate saobraćaj na vašem sajtu.

Google Analytics metrika

Za potrebe određivanja vrednosti sajtova koji vam dovode kvalitetnu posetu možete iskoristiti i Google Analytics alatku kreiranjem prilagođenih izveštaja (Custom Reports). Jedan od izveštaja koji možete dobiti ovim putem je recimo kvalitet posete u smilslu posetialca koji se  više zadržavaju na sajtu ili pregledaju veći broj stranica, sa određenog izvora.

Idite na Custom Reporting izaberite Create new custom report, u X osi Metrike izaberite recimo Pages/Visit i Time on Site, a u osi Dimensions izaberite dimenziju Source/Medium. Dobićete odličnu informaciju o kvalitetnim izvorima koja kao reakciju može da proizvede aktivnosti na dodatnom poboljšanju ulinkovanosti i povećanje saobraćaja. Naravno, izmenom redosladea u zoni Metrike dobićete još potpuniju analizu saobraćaja.

Cligs

Da bi ste još bolje i preciznije odredili kvalitetne izvore treba koristiti tzv. Tracking linkove, odnosno namenski dizajnirane rutabilne linkove koji omogućavaju da precizno mapirate izvore saobraćaja ka vašem sajtu. Za ovu potrebu na raspolaganju nam stojoje brojni servisi za skraćivanje URL-a (URL Shortening Services) a jedan od najpreporučljivijih je cli.gs servis koji osim skraćivanja linkova nudi i detaljnu statistiku dolaznog saobraćaja Inbound linkova.

Za probu kreirajte cli.gs linkove koji vode do vašeg sajta ili nekog nejgovo dela, i postavite te linkove u vaš profil na Facebooku, Linkedinu, MySpaceu i drugim mrežama, te ih koristite za Twitter statuse.

Test

Za probu, pre dvadesetak minuta, kreirao sam jedan cli.gs link i postavio ga u Twitter status, evo i par rezultata praćenja:

Total Hits

Total number of hits to this clig is 26 hits.

Breakdown:

  • Bots: 7 hits (27% of hits).
  • Humans: 19 hits (73%).

Referer Statistics

(No referer): 20 hits.

Please follow and like us:

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *