Još jedna “uspešna” privatizacija

Categories EkonomijaPosted on

Vest dana je da je “Verano motors” kupio na aukciji trgovački lanac “Robne kuće Beograd” (239.679,06 kvadratnih metara poslovnog prostora – ukupno 34 objekta Robnih kuća ‘Beograd’.) i to ni manje ni više nego za 360 miliona evra, uz dodatnu obavezu ulaganja još 70 miliona evra, što zajedno izađe nekih 430 miliona, pa će uz pokrivanje dugova to sigurno izaći na 450 miliona evra, što vam je po današnjem kursu 646 miliona dolara.

E sad, postavlja se pitanje kako firma poput “Verano motorsa“, iako evidentno uspešna, čiji ukupni kapital ne prelazi 47 miliona evra, a dobit na godišnjem nivou kreće oko 2 miliona evra može da investira skoro pola milijarde evra? Ovo vam je kao kada bi Telekom Srbije “investirao” u američki AT&T ;)

Ipak, prema Internetu, iza Verana, ili bar ujednom delu (66,67%), pojavljuje se grčki (izgleda da su nam grci sudbonosni investitori ;) )Marvin Investment Group sa svojih 237,6 miliona, što je po početnim izjavama predstavnik Verano motorsa osporio. Uzevši u obzir i ovu tvrdnju Marfina, opet trećinski Verano sa 2 miliona godišnje dobiti, ne bi za cirka 60 godina mogao da zatvori ovu investiciju. Na čelu Marfin grupe je Andreas Vgenopoulos (jedan od osnivača) koji je ujedno i CEO kod nas prisutne Laiki banke koja radi u sastavu Marfin grupe.

Citat RTS: Iz ‘Verano motors-a’ RTS-u saopšteno da su samo oni kupci ‘Robnih kuća Beograd’, a da je ‘Marfin Investment Grup’ jedna od banaka sa kojima se najdalje otišlo u pregovorima o finansiranju kupovine.

Kako bilo, u Agenciji za privatizaciju trljaju ruke, a vreme će pokazati ko se “opario” ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *