Još jedna online prevara

Categories InternetPosted on

Nakon niza hibrida offline/online prevara evo još jedne koja je našla plodno tle u našoj zemlji. Radi se o prevari koju organizuje fiktivna marketinška agencija “European City Guide” locirana u Španiji, koja putem poslovnog pisma “navlači” firme nuđenjem online marketinške kampanje (i offline – CD rom) na sopstvenom web sajtu.

Caka je u tome što je prosleđeno poslovno pismo ustvari ugovor zamagljrn velikom količinom sitno kucanog teksta tako da potencijalni korisnik usluga lako može da previdi stav koji korisniku nalaže da pružaoci usluga uplati po 917 evra u naredne tri godine.

Na prvi pogled očigledna prevara. Ovlašan pregled njihovog sajta ukazuje da se radi o blago rečeno sumnjivim poslovima (na slici: karikaturalni obrisi granica naše države), ali uzdaju se u princip velikih brojeva, pa i nisu tako neuspešni.

U prilog ovome ide i postavljeni web sajtovi od strane velikog broja prevarenih evropskih firmi čija je svrha upozorenje naivnim oglašivačima. Mada, jedan od istih www.stopecg.org “smrdi” na delo iste bande jer se traže donacije, a nigde nema nikakve adrese ni kontakta, osim neke yahoo e-mail adrese. Dobar način da zaradiš od upozorenja na sopstvenu prevaru.

Ali, koliko naša preduzeća koriste Google, i uopšte Internet, kako da bi saznali više informacija o bilo kojoj tematici? Na žalost, veoma malo. Dovoljan je samo jedan upit, pa da ovakva ponuda izazove makar zrno sumnje.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *