Joost menja pogled na TV?

Categories InternetPosted on

Pre nekih mesec dana prijavio sam se na “listu čekanja” i Beta testiranje, prema najavama nakon YouTube-a, nove Web revolucijeu vidu Web servisa – JoostJoost je najavljen kao nešto sasvim revolucionarno sa pretenzijama da zameni dosadašnju ulogu TV-a pružanjem besplatne on-demand TV usluge preko Weba. Do juče nisam dobio zvaničnu pozivnicu za testiranje (Joost je još u private Beta stadijumu), ali zahvaljujući Peđinoj pozivnici “ušao sam u klub” odabranih.

Po procesiranju pozivnice očekuje vas preuzimanje Joost 0.9 beta softvera (~11MB, radi na Win i Mac platformi, a radi čak i na Apple TV-u) i njegova instalacija, a potom i registracija na Joost servisu.

Nakon ove procedure možete početi sa uživanjem u ponuđenom TV programu raspoređenom u nekih 20-tak kanala kojima se iz dana u dan uvećava broj. Neki od najzanimljivijih su Fifth Gear (testovi automobila), GameStar TV (emisije o video igrama), Fight Network za ljubitelje ultimate fight borbi, Indy Car series emisije o američkoj formuli 1, Off the Fence naučno-popularni sadržaji, Guinnessovi rekordi, a od juče dostupni su i sadržaji sa Comedy Central TV stanice u vidu retro crtaća (ne propustite Moćnog Miša ;) ) svrstanih u JoostChannel Frederator kanal. S tim da je ponuda mnogo veća sa korisnike iz USA-a, bar za sada.

Interfejs Joost aplikacije je na oko lep i prilično intuitivan, a krasi ga i bogata funkcionalnost oličena u Widget dodacima uključuje Channel Chat funkciju koja omogućava chatovanje među gledaocima određenog kanala, News Ticker – RSS agregator, jabber IM klijent i sistem za ocenjivanje ponuđenih sadržaja. Kretanje kroz kanale i izbor sadržaja je tečno i jednostavno.

Što se tiče navedene zahtevnosti u pogledu hardvera, tu u praksi i nema nekih problema, a najveći problem u konzumiranju Joostsadržaja može biti Internet konekcija. Sinoć posle ponoći probao sam Joost kod kuće na 512/128 ADSL vezi i bilo je “štucanja”, ali kada sam se jutros spojio na Joost servere preko konekcije na poslu (deljeno 4 Mbit) nije bilo problema. Zato ako imate sporiju vezu ka Internetu, bar za sada nećete moći da uživate u Joost zadovoljstvima. Kvalitet slike je na zadovoljavajućem nivou i najsličniji je prijemnoj slici TV kanal na računaru putem TV tjuner kartica.

Koliko se za sada može videti, biće ovo veoma zanimljiv kanal za isporuku sadržajima sa nepreglednim mogućnostima nadogradnje i unapređenja, koji bi možda mogao da u integrisanom kućnom medijskom okruženju (nekada) zameni postojeći samostalni TV aparat.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *