Izola – Isola

Categories Relax, TravelogPosted on

izola

Izola (ital. Isola, ranije Isola d’Istria) je gradić i jedna od tri opštine u slovenačkom delu Istre. Smešten je na obali tršćanskog zaliva i deo je Primorske, tradicionalne slovenske regije. Ima oko 15 hiljada stanovnika, a živopisni  Stari deo grada leži na ostrvcetu koje je niskom veštačkom  prevlakom spojen sa kopnom.

Stari deo gradića je na nekadašnjem ostrvu, što je koren i današnjeg imena Izola. Tako mala udaljenost ostrva od kopna omogućila je naseljavanje  još u 1. veku, a nešto kasnije je ostrvo spojeno sa kopnom kamenim mostom.

1253. je Izola proglasila nezavisnost i organizovala vlastito zakonodavstvo i upravnu vlast, što je u 13.-om i 14. veku dovelo do niza ratova sa konkurentskim gradovima Koprom i Piranom.

U 18. veku Izola je bila deo Venecijanske Republike, da bi krajem veka (1797.) potpala pod Habsburšku monarhiju. Početkom 19. veka srušen je odbrambeni zid, a materijal je upotrebljen za zasipavanje mora između kopna i ostrva.

Grad ima bogatu ribarsku tradiciju i to je, uz preradu ribe, razvijena ekonomska grana. U Izoli je i suvi dok za popravku većih brodova, kao i marina za čamce dužine do 30 m i gazom do 4,5 m. Industrija je zastupljena značajnom fabrikom igračaka Mehanotehnika, poznatom još u doba stare Jugoslavije, najviše po modelima vozova.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *