IT (?) TV emisije

Categories ITPosted on

Slučajno sam juče ponovo spazio emisiju e-TV koja ide na B92. Iako pretenduje da bude IT edukativno-informativnog profila, ona to nije, kao u ostalom i većina sličnih ostvarenja. Ovu i emisije sličnog tipa karakteriše kratka forma u kojoj gledalac (prvenstveno mislim na non-IT gledaoce) ni ne stigne da shvati o čemu se tu radi i šta se prezentuje, ali su te kratke forme obavezno propagandnog karaktera. Znate ono: “Ovaj proizvod nam je ustupio taj i taj…; Ovaj monitor možete kupiti u..”, s tim da se nikada gledalac ne informiše o ceni (kod nas i dalje najbitnijem faktoru kod odlučivanja). A gde je tu preko nam potrebna IT edukacija?

Svojevremeno nam je putem kablovskog provajdera bio dostupan britanski [.tv] “dot tv channel” televizijski kanal. Program ove TV je bio tematski potpuno IT orijentisan. Program se emitovao svakodnevno od 17.00 do 21.00, a činile su ga emisije od informativnih, kulturnih, preko zabavnih (namenjene igračkoj populaciji), pa sve do edukativnih. Edukativne emisije su bile pravo remek-delo, voditelj bi ispred velikog video-bima, na vrlo zabavan način, prikazivao uputstva za korišćenje odomaćenih aplikacija i to po principu “korak-po-korak”.

Televizija kao najmoćniji mediji ima najbolje uslove za obrazovanje (pa i IT obrazovanje) širokog auditorijuma. Umesto ove zapostavljene edukativne funkcije, televizija je najaktivnija u svojoj propagandnoj (ekonomskoj) funkciji, jer ta funkcija generiše i najviše prihoda. Ali, ako su ovoj funkciji odane privatne TV stanice, onda bi barem državna TV, koja se finansira iz budžeta (koliko mi je poznato samo za meseci prošle godine iz budžeta je RTS-u odobreno 600 miliona dinara) trebala da se posveti obrazovnom TV programu, pa samim tim i IT edukativnom.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *