IP oči Velikog Brata

Categories Novi Sad, SvakodnevnicaPosted on

Sredinom godine gradska uprava Novog Sada rešila je, sa jedne strane usled nemogućnosti obezbeđenja sredstava za školske policajce, a sa druge zbog potrebe povećanja ukupne bezbednosti, da uvede sistem gradskog video nadzora. Sam video nadzor u školama nije smanjio nasilje, pa se većina školskih uprava u dogovoru sa savetim roditelja odlučila za samofinasiranje školskog obezbeđenja, pa tako godišnje za svako dete izdvajamo po 400 dinara. Nije velika cifra, a prisustvo obučenog "stražara", kako se pokazalo, ipak deluje preventivno i odvraćajuće na dečije blago rečeno "nestašluke".

Ipak, Novi Sad je na mala vrata dobio veoma savremen video-nadzorni sistem zasnovan na IP tehnologiji koji za sada nije na nivou onog londonskog, ali sa planiranih 1000 IP kamera gotovo da će ga dostići.

Za sada je postavljeno 20 savremenih IP kamera Mobotix M12 i Mobotix D12 povezanih brzim optičkim linkom, koje poseduju po dva sočiva za dnevno-noćni režim snimanja. Ova druga je u prednosti jer može da sočiva kamere pomera u dizapazonu do 180 stepeni čime pokriva široki ugao snimanja.

E sad, sa planiranih 1000 kamera samo za nadgledanje ovog sistema bilo bi potrebno par stotina ljudi što je opet besmisleno. Zato su ove kamere određenim inteligentnim podsistemima zasnovanim na unapred određenim algoritmima tako da se slika već procesira na samom izvorištu i alarmira u slučaju predviđenih događaja, čime se smanjuje potreba za neprekidnim nadgledanjem i pravovremeno se alarmiraju odgovarajuće službe.

Sistem za sad nije javan, ni u jednom segemntu, ali bi se otvaranjem ka javnosti povećala efikasnost, jer bi dobili "mnogo očiju" koji bi volonterski nadgledali sistem ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *