Inženjerstvo i “čudna” oružja II svetskog rata

Categories TehnologijaPosted on

Uvrežena asocijacija za “inženjerstvo” su “nemci”, što uopšte nije čudno i neočekivano sa obzirom da ukupni doprinos nemačkih inženjera, naučnika i izumitelja napretku čovečanstva.

Nažalost, veliki doprinos učinjen je i zloupotrebljen tokom II svetskog rata za potrebe trećeg rajha i tadašnje nacističke Nemačke. Neposredno zatim, rezultate njihovog istraživanja i dostignuća baštinila su dva novostvorena bloka, NATO sa SAD na čelu, i Varšavski pakt sa Svojetima. I jedni i drugi su se prosto utrkivali ko će više pokupiti nemačkih inženjera tokom osvajanja Nemačke.

Tokom II svetskog rata, nemački inženjeri su preduzimali neviđena istraživanja na mnogim poljima u želji da naprave konačno oružje za globalnu odmazdu i krajnje osvajanje sveta. U samom vrhu je bio projekat za raketno oružje.

Kapitalizujući ogromno iskustvo koje su nemački raketni entuzijasti sakupili tokom druge polovine dvadesetih godina, grupa inženjera predvođena Wernherom von Braunom i Walterom Riedelom iz tajnog centara u Peenemündeu napravila je prvu vođenu balističku raketu, do tada neviđene veličine i dometa.

Kada se okrenete unazad, zahvaljujući i Internetu, možemo se upoznati sa čudesnim svetom tehnike, tehnologije i ideja, od kojih su neke i dan-danas ispred vremena. Verovali ili ne, navođene bombe, automatska puška sa IC nišanjenjem, avion-krilo (po kome je nastao B-2), orbitalne letelice… i još mnogo toga, nastalo je tokom II svetskog rata u tajnim laboratorijama Vermahta (uslovno rečeno).

U nastavku evo nekoliko najfascinantnijih dela nemačkog inženjerstva upotrebljenog za na žalost vojne svrhe:

Fritz X slobodno padajuća navodeća bomba

Bacana je sa visine od oko 6000 m, a na 2400 m bi postigla brzinu zvuka.

Matični avion bi se postavio iznad mete i navodio bi bombu pomocu Lofte 7 sistema za navođenje bombi. Kontrola pomocu kabla je brzo odbacena zbog neekonomicnosti (kabl je bio dug 8 km).

Focke-Wulf Triebflugel

Ovaj projekat je tražio ogromno znanje na polju vazdušnih strujanja kao i mlaznika. Ova vrsta mlaznika (ramjet) ne zahteva nikakve dodatne elemente za pravljenje kompresije radnog fluida, kao što je to, na primer, slučaj sa turbo-mlaznikom. (više)

Vergeltungswaffe 3

Između ostalih projekata, razvijenih za bombardovanje južne Engleske artiljerijskom vatrom, tzv. „Pumpa visokog pritiska“ („Hochdruckpumpe“) je bila najčudnija i najmanje konvencionalno oružje. Poznato je još i pod imenima „Stonoga“, na koju podseća po svom izgledu zbog dužine i pomoćnih komora, ili „V3“ („Vergeltungswaffe 3” – „Oružje odmazde 3“). Ovaj sistem je prvi put demonstriran, uključujući tu i neuspele pokušaje, u SAD-u oko 1885. godine. (više)

Zielgerät 1229 – snajperska puška sa IC nišanjenjem

Zielgerät 1229 je bio težak oko 2.5 kg, a vojnici koji su nosili ovako modifiovanu pušku su bili zvani Nachtjäger (Noćni Lovac). Pored reflektora i nišana, vojnik je na leđima nosio 13,5 kg tešku bateriju, smeštenu u drveno kućište. Reflektor je emitovao UV svetlost za osvetljavanje meta, da bi se njihov toplotni trag pojavio na nišanu. (više)

DORA – top kalibra 800 mm

Dora je najveći top ikad proizveden! Učestvovao je na strani  nemaca u drugom svetskom ratu . Upotrebljen je samo nekoliko  puta , a najpoznatija akcija mu je bombardovanje Sevastopolja – ruske mornaričke tvrđave na Crnom moru. Top se kretao na dva  paralelna koloseka , uz pomoć lokomotive koje je sadržao u sebi.  Mogao je da vuče i vagone sa municijom. Samo zatvarač cevi topa je bio težak  110 t !

Der Gebone Lauf

Puška za gađanje iza ugla, koju su naknadno usavršili izraelci.

The Landkreuzer P-1000 Ratt

Postoje krstarice na moru teške hiljade tona, ali nemci su svojevremeno zamislili i zemaljske krstarice (Landcruiser koji nema veze sa Toyotom)?!

Messerschmitt Me 262

Prvi borbeni mlazni avion, ubačen u operativnu upotrebu krajem 1944. godine, za naciste “na žalost” kasno da promeni tok istorije, ali je za svoje vreme bio nadmoćan u odnosu na savezničku avijaciju.

Puno toga o ovim oružjima možete pronaći na ovoj stranici, kao i na stranicama domaćeg sajta drugisvetskirat.org

Please follow and like us: