Interfejs evolucija – SpaceNavigator

Categories InternetPosted on


Sve je počelo bušenim karticama, pa smo “skočili” do tastature i miša, pa jedan dugmić, te drugi, pa roll-tasteri i track-wheel točkići, da bi na kraju došli do [b]SpaceNavigatora[/b] – jedinstvenog interfejs uređaja koji dozvoljava upravljanje u čak 6 dimenzija.

SpaceNavigatora pje do nas u redakciju stigao iz beogradskog Pyramida i momentalno nas je oduševio. Reč je uređaju koji je razvila Logitech-ova “black-ops” ispostava 3DConnexion za projektovanje naprednih 3D interfejs uređaja pre svega namenjenim kao pomoć projektantima za rad u 3D softverskim aplikacijama.

SpaceNavigator, na prvi pogled najviše izgledom, veličinom i ponašanjem podeseća na BMW-ov iDrive interfejs, zbog same funkcionalnosti odlikuje se izuzetnom težinom (subjektivno “odokativno” deluje kao da ima par kila, a zapravo ima “samo” 479 grama), soldinošću izrade i prelepim dizajnom. Pored osnovnog kontaktnog dela – optičkog kontrolnog točka-kape (controller cap) koji je moguće pokrenuti u 6 pravaca (levo-desno, gore-dole, napred-nazad, valjanje levo-desno, valjanje napred-nazad i rotacija u dva stepena slobode) tu su i još dva programibilna dugmića.

SpaceNavigator nudi mnogo intuitivniji i prirodniji način navigacije u 3D okruženju poput CAD aplikacija, programima za 3D grafiku i raznim 3D pregledačima. Proizvođač navodi da je za sada [i]SpaceNavigator [/i]podržan od strane preko 100 različitih aplikacija.

Za probu pri ruci mi je bio Google Earth (od Google-a podržan je i SkechUp za 3D skiciranje), a da bi probali SpaceNavigator morao sam da prođem kroz jednostavan proces instalacije, i voilà! Osećan kretanja kroz prostor je neverovatan i teško opisiv, pa sam ga zato i “ovekovečio” u video-klipu koji ovde možete dole. Kao da sa velikom slobodom letite iznad nepreglednih prostranstava, idelano za virtuelno razgledanje svetskih prestonica.

Cena ovog uređaja je s obzirom na mogućnosti [b]prihvatljivih 65 evra[/b], a možete ga poručiti na adresi www.pyramid.rs

Please follow and like us:

2 comments

Comments are closed.