HP EliteBook 6930p

Categories Hardware, ITPosted on

HP EliteBook 6930p

Ove nedelje skupilo nam se na testu, što za magazina Mobi – što za Web, gomila hardvera, počevši od HTC modela Touch HD i S730, preko smartphonea HP 914c do 4 nova HP notebooka iz nove poslovne EliteBook serije.

Prvi među njima je izuzetni poslovni HP EliteBook 6930p baziran na izuzetno štedljivoj Centrino 2 mobilnoj platformi. Hardverski gledano, poseduje baš sve što treba da ima svaki poslovni prenosnik; za brzinu rada odgovoran je Intel Core2Duo procesor koji radni na 2,4 GHz i uparen je sa 2 GB memorije što je i više nego dovoljno za svakodnevni komforan rad, za smeštaj podataka tu je Hitachijev Travelstar hard disk HTS7220 kapaciteta 160 GB, dok je za grafiku "odgovoran" ATI Mobility Radeon HD 3450 sa 256 MB memorije tako da u trenucima predaha slobodno možete da pokrenete i savremenije 3D igre.

HP Compaq nx6125 & HP EliteBook 6930p

Spolja, već na prvi pogled HP EliteBook 6930p osvaja svojom lakoćom od samo 2,1 kg što je i dalje neuobičajeno za ekrane sa dijagonalom od 14,1 inč. Izvanredan LCD pruža veoma kvalitetnu sliku u WXGA, a matirani finiš obezbeđuje jasnu sliku i pri intenzivnijem spoljnom svetlu.

HP EliteBook 6930p

Eksterijer, tačnije poklopac i okruženje tastature pokriveni su metalnom košuljicom (scratch-resistant), načinjenom od brušene dur-aluminijumske legure (DuraFinish) koja ima dvojaku funkciju, učvršćivanje kućišta i bolje oslobađanje viška toplotne energije. Zapravo, u poređenju sa mojim Compaqom nx6125, disipacije toplotne energije i nema. "Ispipavanjem" celokupne spoljašnosti neće osetit niti jedan topao segment, a nečujni venitor se gotovo nikako i ne uključuje.

HP EliteBook 6930p

Ovo je velika razlika u odnosu na nx6125 i slične modele iz pređašnjih generacija koje niste dugo mogli da držite na kolenima upravo zbog velike toplote koju su odavali, a da ne govorimo da se radi o energiji koja je moga da bude iskorišenja za pokretanje delova računara, umesto da se rasipa na toplotu.

Poslovnu notu obogaćuje "vojna" (vojnička), jer HP EliteBook 6930p je tako dizajniran da ispunjava nekoliko zahteva američkog vojog standarda MIL-STD 810F koji se odnose na toplotne uslove upotrebe i otpornost na prašinu. Naime, 6930p komotno može da radi na ekstremnim temperaturama od –29 °C do +60 °C i u terenskim uslovima. Takođe, 6930p je izdržao i nekoliko testova padova, tako da (bi trebao da) radi i nakon slučajnog ispadanja, hard disk će biti 100% siguran jer će ga 3D DriveGuard sistem parkirati i zaključati neposredno po ispadanju. Zvanično, izdržao je čak 26 ispušanja sa visine od 76 cm, nakon čega je prestao da radi.

HP EliteBook 6930p

Ispod poklopca, koji ima pomalo čudan i naizgled nejak sistem bravice i zatvaranja (problematično je duge kojim se poklopac otvara na pritisak damo da se slučajno može otvoriti u transportu), nalazi se puna, udobna tastatura sa nečujnim tasterima kratkog hoda. Tastatura je ojačana i otporna na vlagu, prašinu i grebanje. Ispod tastature je klasični Touchpad sa soft tasterima, a iznad njih su još dva soft-tastera koj i rade u paru sa Pointstick-om koji uz malo navikavanja odlično zamenjuje miša. Iznad tastature su senzorski tasteri za kontrolu multimedije i WiFi mreže.

HP EliteBook 6930p

Uz Kensington bravu, neizbežan momenat sigurnosti je i čitač otisaka pristiju. Multimediju čini DVD+/-RW SuperMulti DL LightScribe čitač-pisač, HD audio komponenta sa dva stereo zvučnika, integrisana Web kamerica od 2 megapiksela i čitač SD kartica. Pored kamerice na poklopcu integrisana je i veoma upotrebljiva svetiljka tastature HP Night Light koja omogućava radu u noćnim uslovima.

HP EliteBook 6930p

Za kontektivnost 6930p opremljen je gigabitnom mrežom, WiFi b/g modulom, i poseduje Bluetooth 2.0 kompatibilnost. Ceo sistem zaokružuje Windows Vista Business 32 koja radi besprekorno, a uz sistem dolazi "gomila" preinstaliranog sistemskog i servisnog softvera.

HP EliteBook 6930p

Ono što posebno mogu da pohvalim je izuzetna autonomija rada koju obezbeđuje 6-ćelijska Li-Ion. U realnim uslovima, uz rad multimedije i WiFi komponente, HP EliteBook 6930p je izdržao oko 5 sati i 40 minuta rada (!) (zvanično do 6 sati i 15 minuta). Ovo je gotovo all-day computing što ovaj EliteBook, uz sve nabrojano svakako svrstava u notebook elitu. Cena sa PDV-om ovog računara je 97 hiljada dinara i podrazumeva čak 3-godišnju garanciju

HP EliteBook 6930p

Please follow and like us:

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *