Heliokompleks “Sunce” – najveća solarna peć

Categories TechnoPosted on

Liči kao na set i kulise nekog naučno-fantastičnog filma. Zapravo se radi o velikoj solarnoj peći kapaciteta 700 kilovata, koji se nalazi u Uzbekistanu, i koja je na žalost napuštena. Dobro ste pročitali – u pitanju je peć, i mnogo je veća replikacija svima nama poznatog eksperimenta sa lupom i zapeljenjem papira.

Ova solarna peć je sofisticirani opto-mehanički sistem sa automatskim sistemima kontrole, koji se sastoji od polja i “heliostatskog paraboloidnog koncentratora”, koji čine sabrinicu za protok solarne energije visoke gustine. Površina reflektujućih ogledala prevazilazi 3000 m², a koncentrator ke površine 1840 m². Temperatura u tački fokusa zraka koncentrator prelazi 3.000 stepeni Celzijusa i ovo je najveća solarna peć u svetu.

Heliokompleks nalazi 45 km od Taškent, u Parkent oblasti u podnožju planine Tien Šan, na nadmorskoj visini od 1100 metara iznad nivoa mora. Sagrađen je između 1981 i 1987 i bio je deo je naučnog “Instituta Sunca”, mesto izgradnje je vrlo pažljivo odabrano: prvo ceo kompleks se nalazi na jednoj steni, što je veoma važno, jer nalazi se u seizmički opasnim zonama, i drugo, broj sunčanih dana u godini nije manja od 270.

Ove sjajne fotografije napravio je ruski bloger Viktor Borisov, uživajte u impresivnim prizorima:

Please follow and like us: