Google Zeitgeist za 2010.

Categories Google, pretraživanjePosted on

Nešto kasnije u odnosu na prethodnu godinu, Google je tradicionalno predstavio Google Zeitgeist pregled pretraživanih pojmova koji su nas sve zajedno na globalnom nivou najviše okupirali i interesovali u godini na izmaku. Google je analizirao milijarde i milijarde pojedinačnih pretraživanja  kako bi identifikovao trendove.

Četiri najznačajnija događaja koja su obeležila “pretražnu godinu” su Svetsko prvenstvo u fudbalu, Zimska olimpijada u Kanadi, zemljotres na Haitiju, curenje nafte u meksičkom zalivu i naravno oblak pepela sa Islanda. Zanimljivo je da na ovom pregledu nema Srbije. Takođe, Srbije nema ni u regionalnom prikazu, opet.

Što se tiče Fastest Rising Queries najinteresantniji su Facebook i Twitter koji beleže konstatan rast tokom cele godine, što ukazuje na konstantno povećanje interesovanja za društvene mreže. Najbrže rastući pojmovi na pretraživaču su Chatroulette, iPad i Justin Bieber od selebritija. Među pojmovima za kojima je interes najviše pao su svinjski grip, Mladi mesec (iz filmskog serijala Sumrak saga), Susan Boyle i Michael Jackson.

Apple iPad je apsolutni pobednik među traženim pojmovima potrošačke elektronike. Slede ga iPhone 4, Nokia 5530, HTC EVO 4G i Nokia N900. Od poznatih najveći interes u odnosu na prošlu godinu je postojao za Justinom Bieberom, Shakirom, Eminemom, Lady Gagom i Keshom.

Please follow and like us:

Comments are closed.