Gde je centar Srbije?

Categories SvakodnevnicaPosted on

Ova priča je tipično srpska, čija je veća, koji je jači, ko ima više… pa tako Srbi se danas spore oko još jedne stvari – gde je centar Srbije? Zapravo, Republičku geodetski zavod je na ideju lista Arena 92 da se odredi centar Srbije kao buduća potencijalna turistička atrakcija i sopstvene baze podataka o državnoj granici digitalizovanoj sa topografske karte 1:100.000 koja sadrži 6677 tačaka, odredila centar Srbije!

Ova tačka nalazi se oko 8 km zapadno od centra Kragujevca na pola puta između mesta Drača i Male Pčelice. I sad, odmah nekako očekivano, momentalno je nastao rivalitet između dva sela  oko toga u čijem ataru se nalazi centar Srbije ;)

I to nije, dodatnu zabunu uneo je sam geodetski zavod koji je prvo objavio da se  centar Srbije nalazi u mestu Jabučje istočno od Kragujevca, koja nije precizna jer, mada je dobijena od Republičkog geodetskog zavoda, kada je rezultat dobijen na osnovu druge metode, ipak ova danas objavljena bi predstavljala tačniju poziciju s obzirom na primenjen postupak koji je najčešće primenjen u drugim slučajevima u svetu. Tako sada imao pravi geografski centar Srbije.

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.