Fudbalski stadion kao umetnost

Categories DizajnPosted on
Treći gost-bloger na Svakodnevnici je moj sugrađanin Novak Božović sa veoma interesantim zapisom o izuzetnim građevinama.

Iako nas je Kina potpuno opčinila veličanstvenim stadionom u Pekingu, čiji projekat je urađen od strane arhitektonskog studija “Herzog + DeMeuron”, napravljen je projekat za jedan manje poznat grad – Dalian, takođe u Kini, gde će započeti izgradnja novog stadiona koji će učvrstiti Kinu na visoko mesto kao graditeljsku naciju. Na otvorenom konkursu za idejno rešenje stadiona, pobedu je odneo svetski poznat arhitektonski studio “UN Studio”, poznat po svojim ekstravagantnim građevinama i smelošću ka graditeljskim eksperimentima.

Površina stadiona od 38,500m2 će biti dovoljna za 40,000 gledalaca, TV studio za prenose utakmica, VIP deo, administrativne prostorije kao i prostore za igrače. Deo projekta jesu i ogromne javne površine koje će okruživati stadion kao i dva pomoćna terena ukupne površine od 144,000m2.

Projektanski deo koji je jako dugo vremena bio razrađivan, rezultirao je jako kompleksnom građevinom čiji stvaraoci obećavaju stadion koji će biti prvi u seriji koji građevina ove vrste koje su u potpunosti prilagođene gledaocima. Tribine, koje će biti izvedene pod specijanim nagibom zapravo će činiti krovove svih unutrašnjih komunikacija kojima je posvećena posebna pažnja. Korisnici ovih prostora će za najkraće moguće vreme doći do svojih sedišta, kasnije naći svoj izlaz, ali i uživati u hodnicima prefinjene estetike.

Tu je i novi sistem požarnih izlaza koji omogućava rekordno vremene evakuacije za jedan stadion ove veličine. Po rečima “UN Studio”-a, glavni motiv projekta jeste drevna lopta koju su Kinezi koristili u igrama, a koja je bila napravljenja od obojenog bambusa.

Nova arhitektura će biti savršeno uklopnjena u ovaj primorski grad od 5,7 miliona stanovnika, koji svojim urbanizmom predstavlja jedinstven grad u Kini, sto je zahvaljujući uticajima zapada, gde se najviše oseća uticaj mediteranskih zemalja u kulturi i arhitekturi samog grada.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *