Football manager za Facebook

Categories Društvene mrežePosted on

Kako su web društvene mreže našle veliko uporište i u domaćoj populaciji, postale su i sjajna platforma kako na advertajzing polju, tako i na svim drugim poljima koja računaju ma monetizaciju.

Facebook je svojevrsni fenomen u svakom pogledu, a jedan od zanimljivih “podfenomena” je svakako Social Gaming. Mnogi analitičari su veoma brzo uvideli da će socijalne igre veoma brzo postati najpopularnija kategorija aplikacija na FB platformi.

Kako na svetom ne zaostajemo ni na polju korišćenja socijalnih mreža, tako ne zaostajemo ni na polju razvoja Social Gaming projekata.

Grupa naših developera (svi iz Srbije i zavrsili ETF) radi više od godinu dana na Social Gaming projektu – Football manager za Facebook. Čitav projekat delo je srpskih inženjera i dizajnera koji su svoje karijere započeli ne bilo gde ved u Microsoft-u. Svi su radili ili rade u Microsoft-u u Danskoj, i ovo im nije prvi projekat. Autora ove igre su Nikola Jelisavac, Milan Jovović, Nikola Kukrika, Branko Milutinović i Ivan Stojisavljević.

Kao pasionirani igrači raznih Football Managera, uvideli su da poklonika ove verste igre ima naravno i na FB, te su smatrali da će igra doneti nešto novo na Facebook gaming scenu i doneti dosta zabave mnogobrojnim fanovima fudbala (a i prvenstvo sveta nam dolazi). Po našem mišljenju, igranje u grupi sa prijateljima je glavni pravac razvoja igara i Facebook je za to idealna platforma.

Ime igre je za sada tajna, biće objavljeno uskoro, launch je 5.4.2010. tj. kako kažu, „početak aprila“ je možda bolja reč.

Igra de imati praktično neograničen broj igrača. Ideja je da Facebook prijatelji igraju zajedno i da se ljudi sličnog kvaliteta i uspeha timova takmiče zajedno i napreduju. Svaki korisnik pravi sopstveni tim, daje mu ime, pravi mu obeležja (dresovi, grb) i počinje takmičenje u nekoj od liga. Sezona traje mesec dana i igra se po fudbalskim pravilima: Najbolji timovi napreduju, igraju ligu šampiona, dobijaju nagrade za to, itd.

Kako je igra masivni onlajn multiplejer posebna pažnja je posvećena socijalnom aspektu igre. Takmičenja su organizovana tako da korisnikovi Facebook prijatelji igraju zajedno sa njim u Ligi, Kupu, Ligi Šampiona. Igračima je ostavljena mogudnost da bilo kada odmere snage sa svojim prijateljima u prijateljskom meču u kojem se igrači ne umaraju i ne povređuju, samo radi razonode i dokazivanja ko je bolji.

Na FACEBOOK-u postoji nekoliko igara sa sličnom temom (Galacticos, Premier Football, …), ali ni jedna nije ni blizu legendarnom FM. Najpopularnija igra ovog tipa ima oko million aktivnih korisnika svakog meseca, a ostale igre su daleko ispod ovog broja.

Živi bili pa videli, ostaje nam da sačekamo 5. aprila i da se nadamo uspehu naših programera.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *