Firefox 3 oborio rekord

Categories SoftwarePosted on


Najavljeno obaranje rekorda po broju preuzimanja određenog softvera u jednom danu uspešno je izvedeno. Firefox 3 preuzet je preko 8 miliona puta, a od momenta pokretanja akcije broj preuzimanja dostigao je čak 14 miliona,a sada ostaje samo da Ginisova komisija potvrdi ovaj rekord.

Ono što je zanimljivo je interaktivna mapa koja prikazuje broj preuzimanja po zemljama i kako možemo videti Srbija se dobro drži sa preko 20 hiljada downloada, a naravno nešto ispred Srbije su Slovenija i Hrvatska. Takođe, ono što je idikativno kod ove mape je da veoma dobro oslikava razvijenost Interneta. Ovo je činjenica koju je i Miloje nagalasio tokom nedavnog predavanja u UEPS-u. Jednostavo, onaj koji vam kaže da vam je "sajt dostupan svuda u svetu 24h", namerno ili iz neznanja zaobilazi istinu.

Istina je da je Internet globalno totalno razuđen i neravnomerno (ne)razvijen, pa je stoga i dostupnost (pa samm tim i efektivnost) web lokacija relativna stvar i zavisi od velikog broja faktora, da tako kažemo "na klijentskoj strani" (web pismensoti ciljane populacije, jezičkih barijera, razvijenosti Internet i IT infrastrukture, političke situacije i stanja ljudskih prava itd.).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *