Fiat 500l – prva vožnja

Categories Automobili, TechnoPosted on

Zahvaljujući agilnsoti novosadske auto kuće Fiat Stojanov imao sam zadovoljstvo da tek po registraciji prvog Fiata 500l u Novom Sadu prvi provozam proizvod domaće industrije. Već na prvu loptu Fiat 500l osvaja izgledom i dizajnom, prepoznajete nasleđe serije 500, ali moram reći da izgleda mnogo, mnogo bolje “uživo” nego na slikama.

Na prvi pogled podseća na Minijev Countrymen, ali već na drugi vidite da je ovo sasvim drugi automobil autentičnog italijanskog dizajna. Ono što odlikuje 500l je ogroman prostor u enterijeru, i velike staklene površine koje okružuju kabinu tako da se osećate kao da ste u nekom kabioletu. Prednja sedišta ergonomski usavršena, podesiva u svim pravcima, visoko postavljena, a zadnja sedišta još dodatno viša u odnosu na prednja, što putnicima pozadi daje sjajan pregled čak i napred.

Bočna vrata su velika i visoka, uostalom kao i cela silueta, tak oda se u automobil izuzetno lako ulazi i izlati: Kabina je prepunjena mnoštvom pregrada za sitnice, a po jedna je integrisana i pozadi prednjih sedišta; pretinac za rukavice je klasični suvozački sa poklopce ispod, dok se izna dte pregrade nalazi još jedan  sa poklopce i to hlađena, tako a uvek imate ohlađenu limenku ili bocu.

 Fiat 500l je sjajan i u vožnji, zahvaljujući progresivnom servo volanu pri manjim brzinama točak upravljača se okreće malim prstom dok se ubrzavanjem servo pojačavač “ukrućuje” i otupljuje odziv na volanu. Veoma lako se vozi, preglednost je odlična zahvaljujući vioskom sedenju i velikim staklenim površinama ukrug vozila.

Treba naglasiti i specijalnu inicijalnu ponudu za domaće kupce pod nazivom “Opening Edition”. Za samo 14.900 € i motor 1.4 snage 95KS dobija se osnovni paket “Pop” koji standardno uključuje mnogo toga od sistema podrške ESP + ASR + MSR + HILL HOLDER, prednjih podizača do Daljinskog otključavanja, a sve dopunjeno POP star paketom sa klima uređajem, i tempomatom, naslonima za ruke… I to nije sve, “Opening Edition” paket uključuje 5” touchscreen radio + Bluetooth telefon + Aux + USB, zatim 17” aluminijumske felne / Diamond Alu, plus prelepe Bicolore boje karoserije!

Karoserija dužine 4147 mm, širine 1784 mm i visine 1665 mm, uz međuosovinski razmak od 2612 mm, nudi „spoj funkcionalnosti i emocija“ za pet odraslih putnika. Osnovni kapacitet prtljažnika je 400 litara, a sa sklopljenom zadnjom klupom čak 1310.

Ponuda obuhvata 11 boja karoserije, tri boje krova (bela, crna i boja karoserije) i tri boje naplataka (bela, crna i aluminijum), što zajedno daje jedinstven rezultat u klasi – čak 333 kombinacije za personalizaciju vozila.

U startnoj gami motora Fiata 500L, pored benzinskog motora od 1,4 litra, nalazi se i turbo dizel Multijet 2 od 1,3 litra (85 KS) a uskoro će im se pridružiti i 0,9 TwinAir (105 KS). Benzinski motori već ispunjavaju buduće Euro 6 standarde, dok je turbo dizel značajno ispred važećih Euro 5 standarda.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *