F-313 novi “stealth lovac” Irana?!

Categories Techno, TehnologijaPosted on

Iran je predstavio novi lovački avion „Osvajač“ F 313 (Qaher) projektovan od strane iranskih inžinjera, javili su lokalni mediji. Prema rečima predsednika Mahmuda Ahmadinedžada taj lovac je jedan od “najsavršenijih u svetu”. Iako nosi “osvajački” naziv, predsednik naglašava da je reč o isključivo odbrambenom projektu i da zapravo šalje “poruku mira” :)

Ministar odbrane Irana Ahmad Vadihi je rekao da je avion skoro sasvim neprimetan za radare i može koristiti kratke piste za poletanje i sletanje?!

Ipak, ono što se da primetiti sa zvaničnih fotografija, avion je prilično malih dimenzija, malih krilnih površina, bez podvesnih tačaka za ubojna sredstva i nema čak ni HUD. Takođe, nema mesta ni u trupu za ubojna sredstva, a stajni trap je kao skinut sa neke jedrilice. Nadalje, izbacivo sedište, ako je uopšte izbacivo :) je premalo i nema mesta za padobran i kiseoničku opremu.

Sve ovo vodi do zaključka da  se samo radi od umanjenoj maketi kojim treba da se zaplaši Izrael i saveznici. Još smešnije, svi natpisi upozorenja i obaveštenja na avionu, inače namenjena za opsluživanje su na engleskom jeziku :)

Please follow and like us: