Eyetracking SERP otisak

Categories IA-UI-HCI, SEOPosted on

Većini koja prati sferu dizajna korisničkog interfejsa poznate su Eyetracking studije i raspored hot-spotova na prosečnoj web stranici. Ono što je manje poznato su eyetracking studije SERP stranica, za koje se od sada samo pretpostavljalo kako izgleda raspored eye hot-spotova.

Google je nedavno na oficijelnom blogu predstavio rezultate jednog takvog istraživanja koje je obavio njihov UX istraživački tim. Rezultati su samo potvrdili pravilnu usmerenost SEO optimizacija koje imaju za cilj podizanje rejtinga i penjanje na SERP lestvici. A cilj je sam vrh, jer ukoliko niste među prva dva linka na SERP-u po određenoj ključnoj reči ili frazi teško da će vaš sajt pronaći prosečna korisnik pretraživača.

Studija ukazuje na još jednu zanimljivost, a odonosi se na usmerenost korisnika pretraživača na prvopozicionirane – ne samo da im je pažnja fokusirana na prve linkove već na njih izdavajaju neoobičajeno više vremena u odnosu na prosečan scan stranice.

Preporučujem ovu studiju, te  i video koji prikazuje tipičnu fokusiranost i promene usmerenja pogleda, te brzinu skeniranja stranice univerzalne pretrage:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *