Ericsson “Indeks umreženog društva”

Categories Društvene mreže, InternetPosted on

Indeks umreženog društva u gradovima (The Networked Society City Index) ustanovljen je u saradnji Ericssona i konsultantske agencije za poslovno upravljanje Arthur D. Little te je u maju prezentovan na Ericssonovom Business Innovation Forumu u Silicijumskoj dolini u SAD-u.

Podaci pokazuju da gradovi sa većim stepenom ICT zrelosti bolje upravljaju životnom okolinom, infrastrukturom, javnom sigurnošću te kvalitetom zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Ericssonov “Indeks umreženog društva” ima dva glavna aspekta. Prvi se koncentriše na sam grad i zrelost njegovog ICT okruženja. Ovaj aspekt se zasniva na nivou investicija u IT, a obuhvata i dostupnost, performanse i nivo korišćenja IT usluga. Izraženost ovog aspekta određuju investiciona klima i direktni ekonomski učinak. Drugi aspekt indeksa predstavljaju prednosti koje je grad ostvario u tri bitna segmenta funkcionisanja.

Njime se prikazuje atraktivnost grada, a obuhvata oblasti kao što su zdravstvena zaštita, obrazovni sektor, ekonomski uspeh, efikasnost gradske uprave, i uticaj grada na životnu sredinu. Na izraženost ovog aspekta utiču kompleksne međuzavisnosti koje se beleže putem pažljivo odabranih indikatora i kvalitativnih studija slučajeva.

Na osnovu prvih objavljenih rezultata može se uočiti da postoji snažna veza između zrelosti ICT okruženja u gradovima i njihovih razvojnih uspeha. Najbolji rezultati, u gradovima kao što su Singapur, Stokholm, Seul, London i Pariz, pokazuju da su ICT resursi u velikoj meri upotrebljeni za ispunjavanje celokupne vizije razvoja grada, kao i socijalnoh, ekonomskih i ekoloških razvojnih ciljeva. Vrednost indeksa zavisi i od ICT potencijala kojeg podstiču inovacije i uključivanje građana u razvoj grada.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *