E-PR ili “Pogled iz virtuelnog sveta”

Categories Internet, MarketingPosted on

 

E-PR seminar / Pogled iz virtuelnog sveta

Juče sam na imao veliko zadovoljstvo da na poziv Miloja Sekulića E-PR direktor agencije McCann Erickson Public Relations prisustvujem E-PR seminaru "Pogled iz virtuelnog sveta" koji se bavio širim spektrom tema vezanim za svetske trendovima u komunikacijama i sa naglaskom na efikasnu komunikacijsku kampanju na Internetu.

Današnja komunikacija ne može se zamisliti bez interneta, a nj.k.v. društvene mreže (iz doba mas-medija ulazomo u social media doba), viralni marketing i gerila kampanje (i jedna i druga vrsta aktivnosti spadaju u troškovno efektivne ali nose određenu dozu rizika) predstavljaju efikasan način da se plasira poruka i da se javnost(i) upozna sa određenom kompanijom, brednom, proizvodom ili uslugom.

E-PR seminar / Pogled iz virtuelnog sveta

Jučerašnja sesija počela je predavanjima čelnika ovdašnjeg Borislava Miljanovića McCann Ericksona čija je tema predavanja bila NOVI TRENDOVI U KOMUNIKACIJAMA. Ključna reč je Advocacy – javno zagovaranje, odnosno termin "DIGITAL ADVOCACY™" koji je skovan baš u Weber Shandwicku (novi slogan WS agencije “Advocacy starts here”) a podrazumeva set moćnih alata za upravljanje razvojem i implementacijom kampanja integrisanih komunikacija.

Cilj Advocacy aktivnosti je proaktivno delovanje na "pojedince koji deluju na druge pojedince". Pojedinci se sve više obraćaju JEDNI DRUGIMA – a ne institucijama – za vesti, informacije i preporuke. U obilju informacija koje im se nude potrošaci sve manje veruju medijima, a sve više informacija o proizvodima i uslugama dobijaju od drugih potrošača i eksperata. Advocacy podrazumeva aktiviranje treće strane da govori objektivno o našem proizvodu, usluzi, akciji itd. Usmerenje u ovom pravcu polazi od nekoliko činjenica prikupljenih tokom istraživanja prošle godine:

 • 91% potrošača najpre će se odlučiti se za proizvod koji im je neko preporučio
 • 72% “advokata” se na osnovu preporuke porodice ili prijatelja odlučuje da nešto podrži ili kritikuje

E-PR seminar / Pogled iz virtuelnog sveta

Nakon ovog predavanja usledila je prezentacija

Miloja Sekulića

"

Možete da se ne bavite internetom ali se internet bavi vama!

" prisutnima, uglavnom ljudima iz PR branše pokušala da ukaže na potrebu aktivnog prisustva na internetu, naprotiv pasivnom, jer ukoliko se vi ne bavite sopstvenom reputacijom na webu, baviće se već nego drugi. Pitanje je samo u kom je to kontekstu i koliko to ide vama na ruku. Internet postaje dominantan kanal komunikacije i prosto je nezaobilazan u poslovnim i svakim drugim komunikacijama

Ivan Jelić

, administrator

B92.fm

, i moj bišvi saradnik u

PC magazinu

, pokušao je da predstavi diverzitet i moć novih medija kao medija miksa na primeru servisa B92.fm. Ovaj servis sgurno ima svoju budućnost ali još je u nekoj "debeloj" beta razvojnoj fazi pa dosta toga na njemu ne funkcioniše na očekivan način.

Lazar Bošković

, kreativni direktor agencije

AgitPROP

predavanjem "Sadržaj, pre svega!" je na školski, jasan i pitak način pojasnio prisutnima šta je to što jedan dobar kompanijski sajt treba da ima od sadržaja i kako ga uobličiti.

E-PR seminar / Pogled iz virtuelnog sveta

Nakon ove kratke i efikasne prezentacije

Nebojša Radović Eniax

, Web manager društvene mreže

www.furka.com

, predstavio je

Društvene mreže i njihov PR potencijal

, a zatim su

Dragana Vukajlović

, urednica sajta

www.igre-igrice.rs

i

Istok Pavlović

predstavili koncept

Viralnog online PR

-a kroz studiju slučaja viralne kampanje "

Sastavi svoju Vladu

"

Sesiju je zatvorio

Dragan Varagić

sa edukativnom temom usmerenom ka PR poslenicima a u vezi osnovnih e-marketing pojmova, sa osvrtom na aktuelne trendove. Dragan je pomenuo i termin

BrandStreaming

koji se najlakše može odrediti kao

konzistentni, kontrolisani sadržajni tok kreiran od strane organizacije višekanalno usmeren na društvene medije

.

Iako većina nije čula za ovaj termin i

Bora Miljanović

je na osnovu iskustava u domaćoj praksi procenio da ovo u lokalnim okvirima možemo očekivati tek za 3 do 5 godina, mogu da ukažem na je

BrandStreaming

prisutan kod nas.

Primer za to je izdavačka kuća

Color Press Group

koja strimuje mnoštvo sadržaja putem Interneta, nabrojaću samo neke od iskorišćenih kanala:

 • korporativni sajt www.color.rs poseduje sve elemente koje definiše teorija i praksa, a koji se ažuriraju na dnevnom nivou. Tu su aktuelna dešavanja (koja se prate pre i posle), press clippinzi vezani za sve događaje, media kit kompleti, bogatstvo miltimedije (sve događaji prate foto i video izveštaji, a fotke su dostupne u punoj rezoluciji – sajt teži više od 1GB), statistike uspešnosti poslovanja i naravno svi potrebi kontakti…
 • korporativni blog – prvi pravi korporativni blog u Srbiji
 • brand sajtovi – svi bradnovi – proizvodi (magazini) imaju svoje sopstvene web lokacije na .rs domenu (farmu sajtova čini 30 zasebnih web lokacija)
 • Korporaivni e-mail newsletter – svake nedelje na preko 680 prijavljenih e-mail adresa šalje se newsletter
 • podcast – još pre tri godine plasiran je audio podcast tadašnjih TV emisija koje su bile u kompanijskoj produkciji
 • YouTube – ovu platformu koristimo za video stremaing i imamo kreirano nekoliko namenskih kanala, poput korporativnog, celebrity kanala i Selection Award kanala
 • Facebook – CPG poseduje korporativnu FB grupu, ali nekoliko desetina brand FB grupi i fan stranica na kojima aktivno rade cele ekipe (Svet 752 člana, Hello! magazin 460 članova…)
  – Takođe, Facebook je iskorišćen za preko 15 brand oglasnih kampanja koje su ostvarile značajne troškovno efektivne rezultate.
  – 80% zaposlenih poseduje sopstvene FB profile
 • Flickr – Flick se kao foto platforma intenzivno koristi kao platforma za agregiranje i strimovanje foto sadržaja ka brend sajtovima, a primer mogu da budu FHM kanal i Folk club

Nekoliko fotki sa jučerašnjeg događanja

možete videti na Flickru

, a svima koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ovom seminaru toplo preporučujem da se prijave ne neki od budućih eduaktivnih programa ovdašnje McCann Erickson afilijacije.

Please follow and like us:

4 comments

 1. Suština BrandStreaming koncepta je mogućnost da se raznorodne aktivnosti organizacije online (ranorodni online kanali komunikacije) prate preko jednog feed-a.

 2. Odličan izveštaj, takav da zaista drugi blogeri nakon njega ne žele da pišu :)

  Nisam znala da je Color Press toliko toga već upotrebio. To je onda pravi primer, i pravi stav. Čini mi se (ispravite me ako grešim) da u Srbiji postoji opaka bolest proglašavanja “novim” u nečemu onog trenutka kad sajt počne da lični na neki od stranih. Tako da je super što se u ovom slučaju posao shvata na pravi način :) Tako to i treba da bude, naravno.

  Inače, jako me interesuje kada će i ko će prvi primeniti preporuku D.Varagića da pokrene korporativni blog, onaj u kome će top menadžment (a ne PR ili sekretarica) blogovati o off topic dešavanjima u firmi i izvan nje. Volela bih da vidim naše izdavače (ima li ih? Možda sam propustila :-) koji u free flow stilu pričaju o onome što im se zaista dešava i o čemu misle.

  I ne samo njih. I Grand Kafu, i Coca Colu i sve ostale firme iz različitih, ne samo onih pisanju sklonim, industrijama… :)

  Za sada, internet marketing kompanija koja od ove godine posluje i u Srbiji, Etarget ( http://www.etarget.eu ) ima svoj blog koji pišu i uređuju top menadžera, na slovačkom jeziku – http://medialne.etrend.sk/blog/idealne/post/1260/radovan-karadzi%C4%87-human-quantum-ener

  Obratite pažnju na plavi balončić i tekst u njemu :)

  Jako me zanimaju rezultati implementacija znanja sa ovog seminara. Ništa to nije kratkoročno, tek je inicirana ePR zajednica, ali jedva čekam da se sve već jednom desi! Nažalost, biološki smo ograničeni i nemamo puno vremena. A alati su primenljivi smesta, samo što su još dovoljno novi da ne budu masovni.

  pozdrav,

  JJ

 3. Odlicno! S ponecim se ne slazem na blogu, ali od mene se to ni ne ocekuje, prirodno.

  E sad da vidimo i druge kako ce to da urade. :D

Comments are closed.