E-mail newsletter standard

Categories IA-UI-HCI, Internet, Marketing, Web produkcijaPosted on

Uz novo izdanje Personal magazina (#26) na oko 400 mailova odaslat je prigodan newsletter kao obaveštenje o novim sadržajima na sajtu. Do sada sam vodeći se sopstvenim i iskustvima drugih, taj newsletter formatirao isključivo u plain tekst formatu, ali pomalo lutajući u pogledu organizacije i prezentacije.

Sada sam, uz novi broj, po prvi put primenio sve, bar po meni, smislene preporuke iz dokumenta Text Email Newsletter Standard (TEN standard) koji su kao svojevrsni standard kreirali ljudi iz firme Headstar koji inače publikuju sopstveni newsletter E-access Bulletin, tematski vezan za opštu tehnološku accessibility optimizaciju.

Preporuke idu u pravcu povećanja stepena dostupnosti (accessibility-ja) i “čitljivosti” sadržaja kroz prilagođavanje prezentacionog sloja. Evo i nekih smernica za koje mislim da su suvisle i koje sam primenio na novi newsletter:

 • Već odavno email je u plain tekst formatu, jer HTML formatiran email može biti loše ili nikako interpretiran na brojnim različitim korisničkim mail-agentima (od klasičnih e-mail klijenata, preko web aplikacija, do klijenata na mobilnim uređajima).
 • Za naglašavenje teksta ne koristiti promenu formata fonta, vec pokušati naglašavanje sadržaja izdvajanjem ili dodavanjem fraza kao što su: Pažnja,
 • Prvi red maila trebao bi bude i naslov newsletter-a, a preporuka je da sadrži broj izdanja i datum.
 • Newsletter obavezno započeti kratkim sadržajem maila, dok ostale statusne informacije treba smestiti u footer maila. Naslovi u sadržaju moraju biti potpuno isti kao u samom telu poruke.
 • Newsletter treba podeliti u nekoliko sekcija, a skecije označiti rednim brojevima. Kraj sekcije naznačiti rečima u zagradi, kao npr.: [kraj sekcije].
 • Znak plus (+) koristiti kao sredstvo za označavanje hijerarhije unutar sekcija. Dovoljana je hijerarhija u tri nivo (tri plusa +++), tako da tri plusa (+++) predstavljaju H1 naslove, dva plusa (++) H2 naslove i jedan plus (+) za najniži hijerarhijski nivo.
 • Treba izbegavati dugačke redove istovetnih simbola, kao što su srednja (-) ili donja crta (_), ili asterisk(*), za vizuelno razgraničenje sekcija.
 • Web linkove unutar tela poruke poželjno je smestiti unutar zagrada i to odmah iza referenciranog pojma. Pri tome, trebalo bi navoditi “punu” mrežnu adresu, zajedno sa “http://”, jer neki mail-klijenti ne prepoznaju nepotpune linkove.
 • Kao i svršetke sekcija, trebalo bi naglasiti i kraj celog newsletter-a sa tekstualnom oznakom unutar zagrada, recimo “[kraj obaveštenja]”.

I tako sve do preporuke broj 23, bar za sada.

Please follow and like us:

3 comments

 1. hmm. malo offtopica

  primetio sam sledeće stvari, kad se klikne na “pošalji komentar” kod naslova articla, otvori se stranica, na kojoj se opet vidi title, pa ja trebam da scrollam stranicu do forme za unos komentara. Kontam da to malo smanjuje accessability :)

  Inače sve pohvale, na tvoj blog, na magazin i na newsletter!

  Mnogo sam toga naučio od tebe u vezi UI/IA, i nije me sram prinati :)

  Želim ti još veliki broj unosa na tvom blogu i da ti ne dosadi da ih pišeš poz..

 2. Godžo hvala na svemu rečenom, trudiću se nastavim ovim tempom. Što se tiče problema oko komentarisanja, tu će još biti promena u cilju poboljšanja.

 3. Iz licnog iskustva, dnevno saljem oko milion mailova, jedna od bitnijih stavki je da se dozvoli useru da odabere da li ce primati plain text ili html format, jer su vremenom vecina web i desktop email klijenata lepo sredili rendering za html…naravno kada se govori o samom encoding-u email-a tu znaju neki da zezaju…preporucujem quoted printable, radi u vecini.

  Ove sugestije vezane za plan text su odlicne, bas cu da se udubim! Hvala za post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *