Društvene mreže u Srbiji – Srbija na Facebooku

Categories Društvene mreže, InternetPosted on

Za sada nema pravih i preciznih podataka o načinu i upotrebi Interneta kod nas, uglavnom se sva istraživanja svode na prebrojavanje broja korisnika i priključaka, kao što će pretpostavljam biti i sadržaj najnovijeg izveštaja Republičkog statističkog zavoda koji će biti predstavljen 23. septembra.

Taj broj i nije mali, ali nije ni previsok – tačnije procentualno je među najnižima u Evropi. Ali, mnogo interesantnije je kako korisnici Interneta u Srbiji koriste Internet? Kakve su im navike, koje Internet servise koriste, koje sajtove najčešće posećuju i zašto, itd. itd.

Među prodavcima hardvera već duže vreme kruži anegdota da kupci traže PC “jer im treba za Fejsbuk” ;) a neke male ankete baš govore u prilog ovoga. Zapravo, ako pogledate broj registrovanih korisnika – u Srbiji se od svih Internet servisa (web, mail…) – najviše koristi Facebook ;)

Gornje navode potvvrdila je i anketa na Personal magazinu na prilično velikom uzorku od skoro 900 anektiranih, sa postavljenim pitanjem: Koji društveni sajt najviše posećujete i koristite?

Rezulate možete videti na sledećem grafu:

Šta reći, osim Srbija je na Facebook-u, a ostale Internet društvene mreže i lokacije gotovo da i ne poznaje.

Nakon Facebooka, daleko iza, ravnopravno stoje i broje se oni koji ne koriste nijednu društvenu mrežu i oni kojima je draži Twitter, ali takvih je tek 5% i odnosi se na tzv. geek populaciju.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Mislim da nije dovoljno zastupljeno obrazovanje u IT segmentu u osnovnim i srednjim skolama. Treba malo omladini a i starijima prosiriti vidike, uputiti ih na druge bolje i korisnije stvari.. Totalno smo ogranicena nacija..:((

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *