Direktor za Cyberwarfare

Categories InternetPosted on
General Keith Alexander

Koncept Cyberwarfare je nedavno definisao američki ekpert za bezebednost Richard A. Clarke, u knjizi Cyber War (May 2010), kao “akcije koje preduzima određena nacije-država uperene protiv druge nacije-države kako bi penetrirala u računare i računarske mreže druge države u svrhu prouzrokovanja štete i onesposoblajvanja“, dok  The Economist cyber warfare opisuje kao “peti dimenziju vođenja rata”.

Istovremeno za vladu  SAD ovo je  pitanje doktrine, pa je tako Pentagon Cyberwarfare i formalno određuje  cyberspace kao novi domen u vođenju rata koji je postao jedan od kritičnih faktora tokom izvođenja vojnih oepracija na zemlji, vodi, u vazduhu i svemiru.

Koliko je važna cyber komponenta odbrane (i ratovanja) važna, govori i podataka da su  SAD odgovornost za bezbednost u cyber postoru prebacile sa FBI na novu Sajber komandu oružanih snaga SAD (U.S. Cyber Command). O ovome sjajan prikaz daje M. Lazanski u komentaru Politike.

General Kejt Aleksander (Keith B. Alexander) postaljen je za komandanta Sajber komande oružanih snaga SAD. Kako je general Aleksander ujedno i direktor najmoćnije američke obaveštajno-bezbednosne službe, NSA, to je bilo logično da on preuzme i komandu nad nečim što je budućnost ratovanja.

U nastavku možete videti njegovo izlaganje u vezi funkcije na koju je stupio:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *