Degradacija medicine

Categories Novi Sad, Politika, SvakodnevnicaPosted on

Upravo gledam na lokalnoj TV Jesenjin maratonsku emisiju koja je na neki način "kontranapad" dr. Milovančeva na nedavnu press konferenciju dr. Nenića. Za neupućene, radi se sukobu dr. Milovančeva – direktora Instituta za plućne bolesti u Sr. Kamenici i bivšeg zaposlenog dr. Nenića.

Pratim gotovo sve medije, pa mi ni ova afera nije promakla ;) Na prvu loptu, mislio sam da se radi o nekakvom ličnom sukobu dva medicinara, ali… Ali, kada su počeli da iznose i izvrću "donji veš", koji kao da nije pran jedno pet-šest godina, prosto mi se smučila medicinska struka.

Ne ulazeći dublje u motive i prave razloge sukoba (njih dvojica su sigurno bili u dobrim odnosnima do jednog trenutka, pošto je Milovančev jemac Neniću na kredit od 50 hiljada evra), ljudi moji prosto je neverovatno šta su njih dvojica sve pomenula, i kakve se tu prljavštine sve rade, i to u najhumanijoj ljudskoj delatnosti. Ovaj lični sukob na kraju ispade samo vrh ledenog brega zakulisnih radnji u našem zdravstvu.

Pominju se tu lažna humanitarna pomoć, nameštanje građevinskih tendera, profi povlastice na osnovu kumstva sa političkom kvazi-elitom, (ne)javne nabavke, neodobreni medicinski eksperimenti, eutanazija, ubistva, prekovremena nega polu-živih pacijenata zarad sticanja materijalne koristi, pozicija i opozicija, haški begunac Hadžić, DS, Radikali… Jednom rečju, nezamisliva papazjanija najmanje dolična najvišoj medicinskoj instituciji u Vojvodini.

Da stvar bude gora, u sve su se upleli i lokalni medijiGrađanski list i TV Jesenjin, podstaknuti opet ličnom upletenošću i interesima vlasnika ova dva medija. Građanski list stoji na pozicijama Nenića, a TV Jesenjin – i ovom maratonskim emisijom Vislavskog – nekako brani Milovančeva (sukob vlasnika Jesenja datira od malo radnije pa je ovaj obračun došao kao "kec na destku").

Kako god, u očima građana i pacijenata ugled profesije i Instituta u Kamenici definitivno je srozan, pa će se budući pacijenti dobro zamisliti nad svojom sudbinom pre nego što kroče u ovu ustanovu. A ni stanje medija i u medijima nije "na nivou", pogotovo ovih lokalnih ;)

Please follow and like us: