Da li postoje stvari koje ne postoje?

Categories RelaxPosted on

Sjajni Voja Antonić, otvarajući predavač na prvoj domaćoj TEDx konferenciji, pre izvesnog vremena napisao je i izdao sjajan vodič za kritičko razmišljanje “Da li postoje stvari koje ne postoje?“. Knjigu napisanu kao kontrapunkt savremenom sujeverju, a nastala je na osnovu dugogodišnjeg posmatranja i istraživanja “onostranog”, te kojekakoh zastupnika i tumača “neobjašnjivog”.

Takođe knjiga pojašnjava kako se uplićemo kroz psihološke mehanizme u verovanja u svakojake stvari. Knjiga je izdata 2000. godine, a sada je zahvaljujući samom autoru besplatno možete preuzeti sa njegovog sajta u PDF formatu.

Tema knjige ograničena je na pojave iz domena paranormalnog, okultnog i natprirodnog. Ponegde se obrađuju i čisto tehničke zablude nastale kao posledica nekritičkog prihvatanja pogrešnih tumačenja. Knjiga se ne bavi političkim zabludama i zloupotrebama (mada je i ta tema na svoj način zanimljiva).

Na nekoliko mesta dotaknuta su i neka religijska pitanja, ali samo onoliko koliko je to bilo neophodno u okviru obrade drugih tema. Autor nije imao nameru da razvija diskusiju o religiji, jer to smatra temom koja spada u domen intimnih pitanja svakog pojedinca.

Voja Antonić

Please follow and like us:

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *