Čuveni “PC magazine” ide potpuno online

Categories Internet, Marketing, MedijiPosted on

Nakon 27 godina postojanja print izdanja čuvenog američkog print izdanja "PC magazina" (u čijem sam srpskom izdanju imao zadovoljstvo da budem urednik) od januara sledeće godine, kada će izaći praktično poslednji print broj, "PC magazin" prelazi u potpunosti na digitalnu platformu PCmag.com (PCMag Digital Network).

Iako pomalo izgleda pomalo čudno da jedan print mediji koji je imao prosečan tiraž od preko 800 hiljada primeraka na dvonedeljnoj frekvenciji, sa oko 630 hiljada pretplatnika samo u SAD, pređe u potpunsoti na online, to ipak nije slučaj. Uprava izdavača Ziff Davisa je odavnu uvidela medijske trendove i obavlia detaljne pripreme koje su trajale punih 7 godina. Ako ste ikada posećivali "PC magazina" mogli ste uvideti da sadržaji daleko prevazilaze print izdanje.

Sa jedne strane je ok, jer online mediji nemaju ograničenja print izdanja, a sa druge strane bilo je pomalo neočekivano zbog mogućnosti pada print tiraža. Kako kaže Jason Young CEO izdavača Ziff Davis Media "prelzaka na potpuno digitalni format je samo konačan korak u evolutivnom procesu dugom 7 godina".

Jasno, nema print izdanja, a da li se može zaraditi od online izdanja? Cena cele Ad stranica u štampanom izdanju iznosila je od 45 do 70 hiljada dolara, a kako možemo videti u cenovniku online izdanjaCPM (net) za jedanu Leaderboard poziciju iznosi u proseku 95 dolara.

U prevodu, pošto se radi o ceni za efektivnih 1000 impresija, i ako je PCmag.com tokom avgusta zabaležio 28,7 miliona UNIQUE PAGE VIEWS, dolazimo do cifre od 2,87 miliona dolara mesečno po jednom Ad slotu. Računica je više nego jasna, ako se samo setimo cene jedne stranice i ograničenog broja advertajzing strancia po izdanju.

Ipak, šteta je izgubiti onaj osećaj papira u rukama ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *