Čudovišta iz Kaspijskog jezera

Categories TechnoPosted on

Čudovište iz Kaspijskog jezera poznati i kao “Kaspijski Monstrumi” (tako su leteci aparat nazvali Amerikanci kada su pregledavali snimke koje je napravio spijunski avion 1968.g. iznad Kaspijskog jezera) su sovjetski Ekranoplani koji na prvi pogled izgledaju kao avioni, ali za razliku od njih oni mogu da se vinu u vazduh svega nekoliko metara iznad površine vode.

Ekranoplani su poznati i kao “vozila” koji koriste efekat tla tj. silu zemljine teže i funkcionišu na principu sabijanja vazduha između krila ekranoplana i tla tj. vodene površine (više o “efektu tla” može se naći na http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_effect ).

Sve je počelo davne 1964.godine kada je u SSSR-u počelo projektovanje i stvaranje unikatnog, u svetu najvećeg letećeg aparata – ekranoplana – po projektu sluzbenog naziva “KM”. (KM = корабль-макет, tj. brod-maketa). Nije jasno šta je Amerikance inspirisalo na gornji naziv, da li ruska skraćenica ili dimenzije tog aparata. Glavni konstruktor projekta bio je Rostislav Aleksejev (1916-1980).

Skoro duplo duži od američkog Boinga 777 sa dužinom od 98 metara, raspona krila 38 metara i visinom od 22 metra i težinom od 540 tona (pun) u stanju je da pređe preko 2000 kilometara, brzinom od 550 km/h, lebdeći do 3,5 metra iznad površine vode. Pokreću ga 8 turbofan motora (napred) i dva ekstra turbodžet motora postavljena na repnoj površini – Dobryin VD-7 turbojets. Jednom podignut, ekranoplan gotovo i da nema nikakovog kontakta sa površinom, tako da mu ne smetaju nikakve prepreke na vodi i tlu poput leda, snega i neravnina.

Pogledajte sledeći snimak i sve će vam biti jasno:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *