Ceo Nollywood u DivX formatu

Categories Kultura, VideoPosted on

Nigerija je kod nas poznata uglavnom po Nigerian Scam-u, a iako siromašna, malo je poznata od filmskoj produkciji koja opet spada u domen siromašne – gerilske. Nigerijska ekonomija u svojoj razvojnoj fazi predstavlja najbrže rastuću na Crnom kontinentu, nije idealno, ali je makar stabilno, tak oda je to uslovilo i razvoj filmske industrije – i to DivX industrije.

U filmskoj industriji pravilo je da se slabije produkcije plasiraju direktno na kućne video formate i da se takvi filmovi uopšte i ne distribuiraju. UNigeriji se snima gotovo 3 filma na dan i svaki od njih na neki način pronađe put do publike. Sigurno se pitate, pa kako to?

Nigerijska kinematografija, posprdno nazvana Nollywood, razvila je jedinstveni sistem distribucije novih naslova. Siromašna tehnologija snimanja prerasta u siromašnu tehniku distribucije. Filmovi se snimaju direktno za pijačno DivX tržište. Od momenta kada padne poslednja “klapa” (vrlo uslovno rečeno ;) ) do trenutka kada film stiže na lokalnu pijacu, gde ga za siću prodaju deca na kartonskim kutijama (ima toga još i kod nas), ne prođe ni 24 sata.

Montaža je minimalna, a najviše vremena ode na “rezanje” diskova. DivX je zvanični nezvanični format Nollywooda. Naravno, u Nigeriji postoje čak i bioskopi (paradoks je da u Novom Sadu za sada osim Jadrana ne radi nijedan), ali i tamo se na platno projetkuju filmovi sa rezanih CD-ova.

Takođe, nepropustite fotografije Pietera Hugoa koji je zabeležio Nollywood iz prve ruke.

Please follow and like us: