Blic i “Hakeraj”

Categories InternetPosted on

Blic je juče, u svom posebnom nedeljnom izdanju, čak tri stranice (uvodnu stranu dodatka i duplericu) posvetio temi tendenciozno i pretenciozno nazvanoj “Hakeri – Jedan klik i rat može da počne” (preskočiću komentarisanje naslova). “Novinarka” kojoj je očigledno dato previše prostora, u ono malo teksta koji je zgotovila, imputirala je gomilu netačnosti, grešaka, previda, nonsensa i nebuloza.

Jasno je da nije previše upućena u temu, ali samo jedan Google upit sprečio bi je da odvali ovako nešto:

“Blic – Nataša Gološin” wrote:

Kazna za upad do 15 godina
Kevin Miknik (prim. aut. doslovce je ovako napisano, možda je neko i čuo sa hakera Miknika), jedan od najpoznatijih hakera na svetu, u zatvoru izdržava petnaestogodišnju kaznu, jer po međunarodnoj konvenciji rušenje tuđih sajtova i menjanje njihovih sadržaja predstavlja krivično delo.

Kevin Miknik (?!), poznat kao haker, ne postoji, ali se naravno mislilo na Kevina Mitnicka koji je odavno na slobodi, i nikako nije osuđen zbog “rušenja sajtova”, već čovek trenutno radi kao konsultant u oblasti bezbednosti sistema. Ponavljam, samo jedan Google upit rešio bi stvar.

Sledi još “gomila” odvala, ali evo još jedne “biserne”:

“Blic” wrote:

Kako se hakuje?
Dva su principa probijanja sajtova. Teži, slanje velikih količina internet smeća (“bulk”) na neki IP adresu. I drugi, “lakši”, kada napadač nabavi administratorsko korisničko ime i lozinku, pa menja strane sajta kako želi. Lozinku mora da dobije od nekog “iznutra” ili ciljani sajt može zaraziti virusom “trojanac” ili “povratna vrata“, koji će mu naći lozinku.

Ako je i od Blica, previše je:

  • “probijanje sajtova” slanjem “bulka” (?!) ovo je kao “teži” način, a tu je i “lakši”
  • pa, nebuloza da se sajt “zarazi virusom trojancem”,
  • i na kraju “šlag na torti”, “povratna vrata” (?!) koja su nekako proizašla iz Backdoor metode bajpasovanja autentikacije

Šta reći, tako malo (mnogo) teksta, a toliko praznine…

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *