BlackBerry 8800

Categories MobilePosted on

BlackBerry 8800

Nakon VIP mobile koji je u Srbiju krajem prošle godine doneo BlackBerry uređaje i širok spektar poslovnih, od danas i drugi operator – Telenor korisnicima nudi BlackBerry servise.

Kod mene je prošle nedelje iz VIP mobilea stigao BlackBerry 8800 – stariji brat modela 8100 Pearl koji se odlikuje ulepšanom spoljašnošću u kombinaciji sa punom QWERTY tastaturom i GPS funkcijom. Svoj debi ovaj model je imao na prošlogodišnjem 3GSM kongresu gde je od strane profesionalaca pobrao veoma dobre kritike, a kao jedine mane pripisuju mu se nedostatak podrške za 3G servise i integrisane Wi-Fi funkcije, što je nadomešćeno naknadnim revizijama, pre sve modelom 8820 kojeg upravo od danas nudi Telenor.

BlackBerry 8800

Aparat je od prethodnika, sa svojih 134 grama, teži je preko 40 grama, te istovremeno veći u sve tri dimenzije (114mm x 66mm x 14mm). Ova odlika u kombinaciji sa velikom širinom i glatkom završnom obradom, čini da 8800 u ruci veoma nezgodno naleže, te da se s njim mnogo lakše operiše sa dve ruke, što je zapravo i očekivano sa obzirom na punu QWERTY tastaturu koja podrazumeva upotrebu prstiju obe ruke.

8800 poseduje TFT ekran dijagonale 2,5 inča koji u rezoluciji 320×240 piksela može da prikaže 65000 različitih boja, a kao i kod ostalih urađaja iz ove serije nije osetljiv na dodir, ali nudi oštar i veoma svetao, jasan prikaz. Pošto je opskrbljen svetlosnim senzorom, automatski koriguje nivo pozadinskog osvetljenja ekrana i tastature. Za unos teksta i izbor opcija na raspolaganju su puna QWERTY tastatura sa 35 tastera i navigaciona kuglica (trackball) sa aktivacionim tasterom.

BlackBerry 8800

Integrisana GPS komponenta funkcioniše izuzetno dobro, satelitski signali se veoma brzo detektuju i nema „ispadanja“ funkcije, ali u paketu sa uređajem ne isporučuje se navigacioni softver, ali se namenska aplikacija BlackBerry Maps besplatno može preuzeti sa sajta proizvođača. Dobra vest je i da BlackBerry Maps podržava mapu Srbije i okolnih zemalja, tako da se uređaj u potpunosti može iskoristiti kao priručna pomoć u navigaciji.

Alternativa je instalacija Google Maps aplikacije koja uparena sa GPS prijemnikom čini mogućim da 8800 koristite kao pomoćnika u navigaciji. Jedina mana je što zbog nedostatka WiFi-ja i kod jedne i kod druge aplikacije morate biti pretplaćeni na neki fleksibilni pretplatnički paket kako bi zadovoljili velike zahteve programa za data transferom (dinamičko učitavanje mapa).

BlackBerry 8800

Više o ovom odličnom poslovnom uređaju koji se u odgovarajućem VIP Mobile paketu dobija za nekih 20.000 dinara moćićete da pročitate u junskom broju magazina "Mobi", našem jedinom magazinu specijalizovanom za mobilne telefone.

BlackBerry 8800

Please follow and like us: