Areno, Bog te video!

Categories Kultura, Novi SadPosted on

Nakon više od 2 godine Novi Sad je “ponovo” dobio bioskop. Zapravo, radile su u gradu još dve sale, stari “Jadran” i “Vojvodina” na SPENS-u ali nisu imali odlike pravog bioskopa, ni pravi repertoar, a ni publiku, tako da su novo sađani bili dobrim delom kulturno osakaćeni.

Prednovogodišnja premijera u još nezavršenom cineplex “Arena” najavljuje bolje dane, sa 6 emitujućih sala i raznovrsnim filmskim programom uključujući tu i 3D projekcije. I na samoj premijeri desio se peh, u “5 do 12” montirano je novo platno koje je na nesreću probušeno, pa je cela ekipa čekala da se dopremi novo. Čak i pre neki dan, kada sam bio na projekciji sjajnog domaćeg “Montevideo, Bog te video” enterijer deluje veoma nezavršeno.

Velika sala Arene je prepravljena, tako da nema više balkona, bivši veliki ekran je zamenjen čini mi se nešto manjim, ali glanu novost čini novi raspored sedenja. Prored je veći, a instalirana su komforna udobna sedišta pod uglom sa naslonima za ruke i glavu. Takođe, novost je i veći nagib gledališnog dela koje je sada “strmije” i omogućava posmatranje ekrana bez ometanja, bez obzora koliko je visok gledalac ispred vas.

Jedina manjkavost koju sam primetio je slaba izolovanost u odnosu na druge sale, što će se nadam se urediti. Naime, u pojedinim momentima, osete se vibracije, pa čak i čuju zvuci iz druge sale, što umanjuje ugođaj.

E, nešto i o filmu. Nisam očekivao  da će  Montevideo, Bog te video” biti tako dobar, u svakom smislu. Iako traje čitavih dva i po sata, ni u jednom trenutnu nije dosadan. Zanatski sjajno izveden, odlične fotografije, kostima, scenografije, pa i specijalnih efekata. Iako se sve vrti oko fudbala, radnja filma je kompleksna i višeslojna, sa sjajnim kastingom mladih glumaca.

Projektom „Montevideo, Bog te video!“ obeležava se 80 godina od Prvog svetskog prevenstva u fudbalu i više od toga – 8 decenija od najvećeg uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala – osvajanja III mesta na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, Urugvaj, 1930. godine.

Ovo je zapravo prvi deo filma iz celog projekta koji je ispratio same pripreme za odlazak, a uskoro treba i očekivati nastavak koji se bavi putom u Urugvaj i trijumfalnim povratkom, a koji Bjelogrlić uveliko radi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *