Apple predstavio iPhone

Categories Mobile, TechnoPosted on


Nakon velikih najava i dugog iščekivanja Apple je danas popodne na najvećem godišnjem Macintosh dešavanju – MacWorldu (MacWorld Flickr grupa) u San Francisku i zvanično je predstavio sopstveni mobilni telefon iPhone, koji je već na prvi pogled izmamio uzdahe i postao predmet obožavanja.

Sam iPhone objedinjue u sebi tri uređaja – tri funkcije, funkciju mobilnog telefona, funkciju multimedijalnog plejera poput iPoda i funkciju univerzalnog Internet komunikatora.

iPhone je zasnovan na OS X operativnom sistemu koji garantuje pouzdanost i stabilnost, kao i odličan interfejs i ukupni korisnički doživljaj, a uređajem se upravlja preko veliko 3,5 inčnog ekrana osetljivog na dodir (nije potrebna stylus olovka). Pomenuti ekran je rezolucije 320 puta 480 piksela sa neverovatnom gustinom od 160 piksela po inču što garantuje dobru čitljivost i nasitnijeg teksta, pa se tako celi Web sajtovi mogu pregledati u portrait orijentaciji.

iPhone je debljine samo 11.6-millimetera čime se približio najtanjim telefonima na svetu, ali je svakako sve nadmašio po funkcijama i mogućnostima. Teži samo 135 grama i ima ugrađenu 2-megapikselnu kameru, podržava 802.11b/g Wi-Fi i Bluetooth 2.0 standarde i quad-band frekvencije, ali za sada ne podržava 3G mogućnosti. Kapacitet baterije trebao bi da ponudi 16 sati audio modu i 5 sati u talk/video/browse režimu.

Od softvera tu su poznati OS X Safari Web browser koji omogućava pregled Web stranica u standardnom "punom" režimu umesto WAP verzija, a u saradnji sa Google-om integrisana je Google Maps funkcionalnost koja omogućava korisnicima lociranje i pretraživanje objekata, ulica i adresa, te satelitske foto-snimke. iPhone takođe podržava i Dashboard widget-e, koji korisnicima obezbeđuju ogromnu bazu višenamenskih widget-dodataka, a preinstalirani su widget-i za vremensku prognozu i praćenej stanja na berzama.

iPhone će se za sada prodavati u 2 verzije: jedan će biti sa diskom od 4GB i koštaće 499 $, a druga će biti sa duplo većim kapacitetom od 8GB i stajaće 599$. Kupovina bilo kog od ova dva modela zahtevaće i obavezni dvogodišnji ugovor sa Cingular telekomunikacionim provajderom koji će imati ekskluzivno pravo da distribuira iPhone na teritoriji SAD. Oba modela biće dostupna krajnjim korisnicima početkom juna.

Detalji sa predstavljanja iPhone-a:

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *