Apple Numbers ’09

Categories branding, Ekonomija, MarketingPosted on

Već tradicionalno svako godine Macworld se otvara uvodnim izlaganjem – keynote-om, a razliku od prethodnih godina, činila je promena uvodničara pa je Stiva Džobsa zamenio Phil Schiller. Keynote je nekompletan bez cifri (Numbers ’09), a ovog puta cifre govore mnogo.

Cifre nepobitno ukazuju na Appleov najuspešniji produkt poslednjih godina (ako ne i svih vremena), a to nije ni MacBook, ni iPod, ni iPhone, već iTunes servis. Zapravo ovaj servis je "poleteo" na krilima iPoda i iPhonea, jer predstavlja osnovno mulitimedijalno nadopunjavanje – u ekonomiji poznat kao (vrlo poželjan) komplementaran proizvod (uslugu).

Verovali ili ne, za svoga postojanja, preko iTunes servisa plasirano je – i plaćeno – preko 6 milijardi pesama; po doalr to je 6 milijardi "zelembaća".  Bazu multimedije, koju sada čini 10 miliona stavki, koristi 75 miliona korisnika, preko čega dolazimo do podatka da je  prosečan korisnik iTunesa na ovom servisu potrošio oko 106 dolara.

Pri tome, "poslednju" – šestu milijardu, iTunes je uspeo da plasira za samo 5 i po meseci, što je blagi porast u odnosu na prethodnu "milijardu". Ali ovaj uzmah i nije nije uzrokovan povećanjem broja Apple uređaja na tržištu, već "oslobađanjem" muzike "DRM okova", već sada je 8 miliona numera oslobođeno digitalnog potpisa, a do kraja maja očekuje se i oslobađanje ostatka ponude.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *