Amazon A9 – personalizovani pretraživač

Categories Internet, linkoviPosted on

Nakon par meseci Beta faze Amazonov servis za pretraživanje A9 (a9.com) juče je odbacio Beta markicu i obogaćen brojnim poboljšanjima započeo svoj zvanični rad na Webu. Ovim je nosilac tržišta pretraživača Google dobio značajnog takmaca koji može da se podiči brojnim novinama, posebno na planu personalizacije pretraživanja.

Još u svojoj beta fazi A9 je ponudio korisnicima svojevrsni dnevnik pretraživanja koji je u finalizaciji prerastao u odeljak "Search history", tj. moćnu personalizovanu istoriju pretraživanja. Ova funkcija ne predstavlja samo običnu bazu podataka sa zahtevanim pretragama i linkovima, već je unapređena user-oriented funkcijom prediktivnog pretraživanja koje se nudi na osnovu baze istorije vaših prethodnih pretraživanja.

Korisnički multipanel interfejs je složeniji od većine "običnih" pretraživača, što je ipak očekivano s obzirom na brojnost ponuđenih funkcija, ali uopšte nije komplikovan i koliko se može videti rezultat je značajnog usability istraživanja i testiranja. Svaki funkcionalni panel predstavljen je dugmićem na desnoj strani ekrana. Otvaranjem ovih panela korisnik dobija savim novi doživljaj pretraživanja

Ponuđen je i A9 toolbar koji vaše kretanje kroz Web i pomaže u lakšem nalaženju traženih sadržaja. Ipak, kao i kod Google maila (Gmail-a), stvaranjem velike baze korisničkih pretraživanja Amazon dobija moćnu alatku u stvaranju matrice ponašanja korisnika (kupaca) i mogućnost dodatne komercijalizacije servisa.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Ne znam da li si video A9 u beta fazi – meni je lično tada mnogo bolje izgledao (znam da se o ukusima ne raspravlja, ali sam morao da istaknem :=)

    Pozdrav,

Comments are closed.