AFL- adaptivna svetla na novoj Astri

Categories AutomobiliPosted on
Farovi nove Opel Astre

Koliko daleko je otišla primenjena nauka, osim u vojnom domenu, možemo da najpre uočimo u auto industriji. Nova Opel Astra donosi korisnicima AFL (AdaptiveForward Lighting) sistem farova, odnosno veoma složeni sitem osvetljavanja ispred automobila.

AFL ssitem pruža čak devet predefinisanih pozicija i usmerenja prednjih svetala a sve u zavisnosti od klimatskih uslova i uslova vožnje. U zavinsoti od uslova koje senzoriam otkrivaju vetrobranski video senzor i senzor da kišu, te senzori u retrovizorima, automatski se vrši regulisanje rada farova kako bi vozaču obezebedio maksimalnu vidljivost terena ispred vozila.

AFL sistem prednjih farova

AFL nudi sledeće režime rada: gradska svetla, svetla za stambene četvrti, svetla za seoske puteve, svetla za otvorene puteve i auto-puteve, svetla za loše vremenske uslove, statička zakrenuta svetla, dinamička ugaona svetla, pomoćnik za duga svetla i dnevna poziciona LED svetla. Uh, baš mnogo… i što je mnogo interesantnije, ceo sistem radi automatski – bez asistenciej vozača. Ukoliko naiđete na tunel automatski će upaliti svetla (ovo je usvojena funkcija na luksuznijim modelima), isto će se desiti ukoliko naletite na maglu ili jaču kišu kada će se uključiti i brisači sa podešenim brzinom čišćenja.

Novost su autoamtska duga sveta koja kontroliše kamera; kada izađete na otvoren put i pređete limit od 60 km/h, ukoliko kamera ne registruje snop svetlosti ispred ili sa boka, autoamtski će uključiti duga svetla. Takođe, van naselja produžava se levi krak svetlosnog snopa radi poboljšanja vidljivosti vankolovoznog prostora, te “širi snop” u gradskoj vožnji zbog boljeg uočavanja pešaka. Pri kretanju kroz krivine, u zavisnosti od brzine, svetlosni snom se automatski zakreće prema pravcu pružanja krivine – radi bolje preglednosti.

I sve to se dešava u deliću sekunde, svih ovih 9 promena automatski nastupaju u zavisnsoti od uslova eksploatacije.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Sjajne opcije, kao i nova generacija Astre. Upravo sam bio na opelovom sajtu i gledao malo detaljnije o ovom modelu. Zaista su odlično odradili posao.

Comments are closed.