Afera “Prisluškivanje”: Šta se može saznati iz “listinga” vašeg mobilnog telefona?

Categories Mobile, TechnoPosted on

Poslednjih par nedelja kroz medije slušamo o aferi “Prisluškivanja” (negde se spominje i Srbijagejt) i pominju se famozni “listinzi“. Šta su listinzi i šta to mobilni operateri sve beleže o nama najbolje je objasnio nemački aktivista tamošnjih “Zelenih”  Malte Spitz  koji je svojevremeno od svog operatera zatražio podatke koje o njemu skupljaju.

Nakon nekoliko neuspešnih upita, Malte se obratio sudu i napokon dobio “listing” – odnosno fajl sa 35.830 linija koda  — a odnosno spisak beleški sa servera operatera o kretanju na osnovu baznih stanica i obavljenih telefonskih razgovora, SMS-ova i posećenih web sajtova tokom 6 meseci.

Rezultat je interaktivna infografika! koju je uradio uz pomoć Die Zeit, koja iz sekunde u sekund prati vaše kretanje i kontakte! Malte je takođe  ukazao da je povezivanjem listinga više osoba moguće ostvariti uvid u relacije između ljudi i njihovu povezanost po bilo kom pitanju!

Obavezno pogledajte u nastavku njegovo TED predavanje i naravno obratite pažnju na interaktivnu infografiku! Mnoge stavri će vam biti jasnije:

Please follow and like us:

Comments are closed.