71. Međunarodni poljoprivredni sajam

Categories Ekonomija, Novi SadPosted on

Juče je na novosadskom sajmu otvoren 71. Poljoprivredni sajam, najveća sajamska manifestacija koja se održava u našoj zemlji. Biće tu prisutno preko 2000 izlagača, koji izlažu proizvode iz čak 60 zemalja. Ovo je svakako vrlo značajan događaj za Novi Sad, sa bilo koje tačke gledišta. Prošle godine, ovu sajamsku manifestaciju posetilo je preko 600.000 ljudi. Ovo je za svaku pohvalu i podatak vredan pažnje, ali..

Ali, na žalost, Novi Sad nema komunalnu infrastrukturu koja će podržati ovao veliku manifestaciju. Svako ko je posećivao ovaj sajam zna da veliki problem predstavlja parking prostor. Jednostavno nema dovoljno mesta, pa su posetioci sajma prinuđeni da parkiraju svoja vozila i do 1-og kilometra od ulaza u sajam, a često su primorani da svoja vozila smeste tamo i gde ne bi trebali.

Bilo mi je žao danas onoga koje parkirao svoju Ladu na, inače uvek zakrčenom, bulevaru Kralja Petra, tik uz neku ogradu (došavši čak iz Kikinde), misleći da nikom ne smeta. Ali, tzv. “Zeleni pauk” nije imao milosti. Pokupio je vozilo. Nesretni vozač na taj način ostao je kratak za čitavih 3.600 dinara, što će ga dodatno papreno opteretiti na ionako veliki danak plaćen na ulazu u Sajam. Naime, ulaznica košta čitavih 350 dinara. Što je mnogo, mnogo je.

Sledeći infrastrukturni problem Novog Sada je smeštaj, ili tačnije hotelski smeštaj. Njega, em nema dovoljno, em nema ga dovoljno kvalitetnog. Novi Sad, bar za sada, nema veliki hotel kategorisan “A” kategorijom (dok se ne završio onja u izgradnji). Izuzetak predstavljaju omanji privatni pansioni koji ne mogu da prime sve zainteresovane.

Ali (opet to ALI), tu se budi naš preduzetnički duh, pa novosađani iz dela grada oko Sajma masovno izdaju sopstvene stanove za potrebe izlagača, pri tome ne libeći se da se i sami presele kod rođaka za vreme trajanja sajma, kako bi se makar “malo” ovajdili. Cena iznajmljivanja ovakvog jednog stana ideo i do 70 Eura po danu, tako da neki mogu da zarade i čitavih 700 Eura.

Pa, bar neko da ima vajde, a mi ostali i dalje ćemo da kuburimo – kako parkirati vozilo ispred sopstvene zgrade kad su sva mesta zauzeta automobilima izlagača i posetilaca?

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *