456 RSS pretplatnika

Categories Blogosfera, Internet, Internet marketingPosted on

Iako redovno pratim web statistiku domena i bloga, sve do starta Google AdSense for Feeds programa i prelaska na Feedbruner, osim ukupnog broja RSS preuzimanja nisam bratao preciznijim podacima o broju pretplatnika – prijavljenih na RSS izvor Svakodnevnica.

Sada nakon skoro mesec dana iskristalisale su se prve cifre i došlo se do veoma zanimljive statistike. Naime, broj pretplatnika (RSS Subscribers), odnosno prijavljenih na RSS feed Svakodnevnice prevazilazi 450 (juče je to bilo 456, danas 452), što je verovatno najveći broj prijavljenih kod blogova na srpskom jeziku.

Iako se većina blogera koncentriše na broj RSS prijavljenih i njegovo povećanje, ključni deo RSS statistike i uspešnosti bloga je ipak neki drugi pokazatelj. To je zapravo nešto što FeedBurner naziva "Item Use", a radi se zapravo o zbirnom pokazatelju aktivnosti nad stavkama vašeg RSS izvora (views, clicks, downloads – jednom rečju – Reach). U "prevodu", možete imati bezbroj RSS pretplatnika, a u praksi veoma mali broj onih koji ga zapravo i čitaju, i aktivno prate. Pokazatelj ovog stanja je veoma nizak Reach.

Kao što se može videti pojedinačne stavke (blog zapisi) RSS izvora Svakodnevnice čak i za mene izazivaju veoma veliki broj aktivnosti. Zapravo, iznenađujuće je veliki broj klikova jer RSS izvor bloga nudi full sadržaj.

Ova velika cifra je rezultat nečega što FeedBurner naziva "Uncommon Uses", čime označava "neuobičajne RSS konzumacije". To znači da se se deo RSS stream-a upotrebljava na neuobičajen način (u smislu agregiranja kod krajnjih korisnika), a u najvećem broju slučajve radi se o republikovanju blog sadržaja preuzetih putem RSS izvora.

Većinom "Uncommon Uses" čini republikovanje RSS sadržaja sa više izvora na velikom broju tzv. blog agregatora, poput Blogotka ili Planetoida, koji svoj sadržaj zasnivanju na reobjavljivanju selektovanih RSS sadržaja. Najveći Reach, odnosno broj klikova doalzi sa agregatora http://planetoid.srpski.org/ , a zatim sa Blogotka i DevProTalk foruma.

Pored ovih, javnih i odobrenih reobjavljivanja ima tu i neovlašćenog republikovanja putem tzv. Botova, a koliko je ova pojava uzela maha govori i podataka da se RSS izvor Svakodnevnice putem samog FeedBurner-a re-burn-uje u 38 primeraka, preko WordPress-a na 14 lokacija, a RSS feed bloga koriste i mnogi (10) kroz Yahoo! Pipes .

Interesantan je i podatak o vrsti RSS agregatora koje koriste krajnji korisnici. Defintivino najpopularniji RSS agregator je Google Reader (155), pa odmah zatim Netvibes (134), te u mnogo manjoj meri Bloglines (59) i ostali manje popularni servisi, što možete videti na sledećoj slici (ima tu i potpune "egzotike" poput agregatora: Liferea, Alesti, Fastladder, NewsFire, Sage, Snarfer…).

Kao što se da videti apsolutno dominiraju online RSS agregatori, dok je broj onih offline agregatora u obličju desktop aplikacija gotov zanemarljiv.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *