30 godina “debeljka”

Categories TechnoPosted on

Najpoznatiji mikroračunar (naravno, pored Spectruma) Commodore 64 široko znan još i kao C64 ili “debeljko”, iliti “kutija za hleb”, ove godine slavi svoj 30. rođendan. Commodore se početkom avgusta 1982. godine pojavio u prodavnicama širom Amerike, a uskoro i celog sveta, a popularnost je stekao zbog pristupačnosti i tada niske cene.

Broj 64 u nazivu računara simbolizuje 64 kB radne memorije. Osnovne komponente tog računarskog sistema su 8-bitni MOS-ov procesor 6502 te zvučni čip MOS 6581 koji je uz grafički čip VIC-II bio uvelike zaslužan za uspeh ovog mikroračunara.

Predstavljen od strane kompanije Commodore Business Machines avgusta 1982. godine po ceni od 595 dolara, Commodore 64 je ponudio solidne zvučne i grafičke performanse u poređenju sa ondašnjim standardom. Tokom života Commodore 64 (između 1982. i 1993.) ukupna prodaja je premašila 22 miliona primeraka. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Commodore 64 još uvek ostaje naprodavaniji računar svih vremena.

Za razliku od računara koji su bili distribuirani samo preko ovlašćenih posrednika, Commodore se prodavao i u prodavnicama sa igračkama. Računar se mogao direktno priključiti na televizor, dajući time mnogo draži običnih konzola za video-igre kao što je Atari 2600. Cena Komodora 64 se smatrala kao glavni razlog za slom video-igara 1983.

Jedna od prvih reklama za C-64:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *