ГЛОНАСС – ruski GPS u potpunosti operativan

Categories TechnoPosted on

ГЛОНАСС/GLONASS (na ruskom: ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система), i doslovno: “globalni navigacijski satelitski sistem”) je satelitski navigacijski sistem koji je započeo SSSR još 1976. godine.  Po raspadu Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela projekat i on se trenutno nalazi u nadležnosti ruskih svemirskih snaga.

Sistem je zamišljen kao mreža od 24 geostacionarna satelita koji metodom trigonometrije definišu poziciju objekta na površini Zemlje i prijemniku šalju podatke o njegovoj poziciji. Sredinom decembra, dakle pre nekih mesec dana, sistem je upotpunjen i postao globalan. Radi pokrivanja teritorije Rusije bilo je dovoljno 18 satelita. Sada je zona pokrivanja GLONAS čitav svet. Dakle, može da se tvrdi da je Rusija obezbedila sebi nautički suverenitet.

Nautički suverenitet Rusija može da pruža zemljama, koje su zainteresovane za smanjenje rizika od korišćenja samo američkog sistema. Nije tajna da SAD mogu da isključe signal GPS na bilo kojoj teritoriji. Postojanje drugog globalnog sistema bitno smanjuje političke rizike zemalja, koje žele da ih smanje. Države, koje sebe smatraju subjektima svetske politike, mogu da potpišu dogovor s Rusijom i steknu nezavisnost od američkog sistema GPS.

Na tržišti treba očekivati pojavu dvosistemskih uređaja koji će trebati u gradskim uslovima, gde je gusta izgradnja. Radi osiguranja neprekidnih nautičkih usluga u gradu potrebno je najmanje 50 satelita, toliko nema ni GPS, ni GLONAS.

U nastavku možete videti tipični ruski vojni navigacioni uređaj  “Грот-М“:

EVo i kako on radi u praksi:

Please follow and like us: